Ország-világ

2007.06.15. 18:19

Kabinetátmozgatás bukás nélkül

Gyurcsány Ferenc tegnap úgy alakította át alaposan kormányát, hogy senkit sem menesztett, s egyetlen egy új név sem került fel a kabinet listájára.

Éber Sándor

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap végett vetett a több napja folyó találgatásoknak a kormányátalakításról és bejelentette, négy minisztérium vezetésén változtat, s kinevez két új tárca nélküli minisztert. Érdekes végeredmény született, mivel igazán senkit sem menesztett, hanem inkább pozíciókat változtatott meg.

Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően a kancellária élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja majd a polgári titkosszolgálatokat, de hozzátartozik majd a kormányzati informatika is.

A polgári titkosszolgálatoknál Szilvásy György munkáját államtitkárként Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi államtitkára segíti, helyette Vadai Ágnes lesz a honvédelmi tárca államtitkára. Kiss Péter utóda a szociális és munkaügyi miniszteri székben Lamperth Mónika jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz, pedig korábban a poszt várományosának Simon Gábort, a szocialista választmány vezetőjét várták. Lamperth helyére Bajnai Gordon kerül, aki továbbra is felügyeli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkáját, melynek kormánybiztosa volt.

A másik korábbi kormánybiztos, Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke is tárca nélküli miniszterré avanzsált. Az egykori pénzügyminiszter a közigazgatási végrehajtás irányításáért felel, aki lényegében „egyszemélyes tárcaközi közigazgatási államtitkárként” dolgozik majd.

„A kormány átalakítása nem személyekről szól, hanem megváltozott működésről, megváltozó felelősségi viszonyokról, hogy kiteljesítsük és egyértelművé tegyük, hol születnek az átfogó politikai döntések a kormányban” – mondta a kormányfő.

„Két kormánybiztossal kevesebb van, két tárca nélküli miniszterrel több: nem csinálunk új minisztériumot, hivatalt, nem költjük jobban az adófizetők pénzét” – hangoztatta a miniszterelnök. Gyurcsány konzultált a kormányátalakításról az MSZP elnökségével és a párt parlamenti frakciójával, valamint az  SZDSZ vezetőivel. Az átalakítások fő irányát támogatták – mondta Gyurcsány.

A jövő héten a parlamenti bizottságok meghallgathatják a jelölteket, akik az utolsó ülésnapon, június 25-én le is tehetik az esküt az Országgyűlésben. „A mai miniszteri cserék egyértelműen megmutatták, Gyurcsány Ferenc meggyengült és a kormány szerkezeti zűrzavara tovább folytatódik” – kommentálta a kormányátalakítást Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője osztályfőnöki ülésrend átalakításnak nevezte a mai miniszteri cseréket: régi arcok kerültek ismét előtérbe. „Semmi nem változott. A kormány fáján néhány madár másik ágra ült” – mondta a KDNP szóvivője. Halász Zsuzsa szerint Gyurcsány Ferenc kecskére bízta a káposztát, amikor Szilvásy György jutalmul megkapta a polgári titkosszolgálatokat.

„Ilyen a kormányátalakítás szocialista módra: a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja a miniszterelnök ide-oda” – reagált Kerék-Bárczy Szabolcs. Az MDF szóvivője szerint a miniszterelnök több kormányzati lépése ellentétben áll egymással, például előbb megszűntette a tárca nélküli miniszteri posztot, majd egy évvel később ismét létrehozta.

Az SZDSZ ügyvivő testülete hétfőn rendkívüli ülésen alakítja ki az álláspontját. Kóka jános pártelnök közleményében azt írta, hogy „amennyiben a bejelentett átalakítási terv a kormányzat működésének javítását és a reformok előrevitelét szolgálja, az SZDSZ támogatni fogja a miniszterelnök javaslatait”.

"Az erős emberek befolyása nem csökkent"

„Gyurcsány Ferenc a kormányátalakítással nem új programot hirdetett, hanem a brit mintához hasonlóan az embereknek keresett új pozíciókat” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a kormányban lévő erős emberek befolyása így nem csökkent, senki sem bukott meg. Új pozíciókat kaptak, a kormányfő nagyobb felelősséget ruházott rájuk.
A kormányátalakításra a kabinet népszerűtlensége miatt volt szükség. Bajnai Gordon – aki kormánytagként interpellálhatóvá vált – és Draskovics Tibor miniszterré való kinevezése azt mutathatja a koalíciós partnernek, az SZDSZ-nek, az uniónak és a befektetőknek, hogy a reformok és a konvergenciaprogram iránt továbbra is elkötelezett a kormány.

Kiss Péternek – aki alól kiszervezték a titkosszolgálatokat, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és az Államreform bizottságot is – fontos feladat jutott, neki kell összehangolni a közigazgatási államtitkárok nélkül a kormányzati munkát. Most dől el, hogy alá-, vagy ellene játszik-e Gyurcsánynak. Szeptemberben újra megnézik majd a népszerűségi indexet, s ha az nem változik, akkor Kiszelly Zoltán szerint újabb átalakítások várhatóak, akár még a kormányfői pozícióban is. A Fidesz népszavazási kezdeményezése, az aláírásgyűjtés megkezdése azonban segíthet a kormány megítélésének, mivel összezárhatnak a baloldali szavazók.


Új pozícióban:
Kiss Péter kancelláriaminiszter
Szilvásy György a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter
Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője
Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter
Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság vezetőjeként tárca nélküli miniszter
Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár
Iváncsik Imre a MeH államtitkára

Lamperth Mónika szerint nem presztízsveszteség, hanem elismerés, hogy új  tárcát kapott. Az MSZP-politikus az önkormányzati és területfejlesztési tárcától távozva a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot fogja vezetni. „Egy baloldali kormányban értékmegjelenítő, és az egyik  legfontosabb tárca a szociális, ennek megfelelő lelkiismeretességgel és ambícióval látok majd munkához" – jelentette ki. A helycseréről azt mondta: „Európában szokásos dolog, hogy egy pártpolitikus különböző tárcákat vezet, az egyik időszakban ilyet, a másikban olyat. Elismerésnek érzem, hogy már a harmadik típusú tárca vezetésével bíz  meg a kormányfő”. Lamperth Mónika korábban belügyminiszter is volt.

Bajnai Gordon kinevezése után is azt szeretné, hogy a fejlesztések kérdése ezután sem lenne pártpolitikai ügy. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos váltja az önkormányzati és területfejlesztési tárca élén Lamperth Mónikát. Bajnai Gordon közölte: azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tárcája felügyelete alá kerül, lehetőség lesz az önkormányzati érdekek még markánsabb megjelenítésére a fejlesztéspolitikában. Bajnai elmondta, önkormányzati miniszterként szeretné azt a fajta  konszenzuskeresést folytatni, amely a fejlesztéspolitikában az  elmúlt egy évben már bevált. Az új miniszter nem tud arról, hogy a szocialisták közül bárki is ellenezte volna kinevezését.

Draskovics Tibort, az államreformért felelős kormánybiztost jelölte Gyurcsány Ferenc a közigazgatási végrehajtás irányításáért felelős tárca nélküli miniszternek. Draskovics pénzügyminiszteri posztról való lemondása, 2005 óta a Magyar Villamos Művek vezérigazgatóságának elnökeként dolgozott, majd a 2006-os kormányalakítás után az Államreform Bizottság elnöke volt, az államreformért felelős kormánybiztosi rangban. Draskovicsnak a rendszerváltás előttről is van államigazgatási gyakorlata: akkor a Pénzügyminisztériumban dolgozott, az Antall-kormány idején helyettes államtitkári rangba is került.

Szilvásy György, a miniszterelnöki hivatal eddigi vezetője ezentúl a polgári titkosszolgálatokat felügyeli majd tárca nélküli miniszterként. Gyurcsány Ferenc legfőbb bizalmasa már 1989-ben KISZ-es múltja után a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett kormány-főtanácsadóként, később helyettes államtitkár, majd államtitkár lett más tárcáknál. 1998-ban Gyurcsány Ferenc egyik cégének az Altus Rt.-nek volt az igazgatója. 2002 után több tárcának is volt államtitkára, majd 2005-2006-ban Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke lett. A második Gyurcsány-kormányban lett kancelláriaminiszter. Tevékenységét több botrány is kísérte. Így az augusztus 20-i, halálos áldozatokkal járó tűzijáték, a Magyar Nemzet újságírója ért atrocitás az általa felügyelt Nemzetbiztonsági Hivatal részéről, vagy a testvérének, Szilvásy Péternek elhíresült Kormányzati Jósdája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában