Ország-világ

2007.06.24. 16:23

Kármán Irén: megölni nem akartak...

Jobban van Kármán Irén újságíró, akit pénteken vertek meg brutálisan. Vasárnap kihallgatták, a szemtanúkat keresnek. Kezd átpolitizálódni az olajszőkítéssel kapcsolatos rémtörténet.

Farkas Károly

Kihallgatták Kármán Irén újságírót a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai - mondta Unger Pál sajtóügyeletes. Az orvosok döntöttek úgy, hogy a sértett egészségi állapota megengedi kihallgatását.
Az olajszőkítési ügyekben is nyomozó Kármán Irént péntek éjjel Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba. Brutálisan megverték, majd összekötözve a budai, lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. Életveszélyes állapotban vitték a Szent János Kórház intenzív osztályára, ahol azonnali életmentő műtétet hajtottak rajta végre, hogy elállítsák belső vérzését.

„A beteg állapotát stabilizáltuk, de még hetekig kórházi ápolásra szorul” – mondta Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház orvos igazgatója vasárnap.
Az újságírónő tegnap reggel magához tért, s telefonon nyilatkozott is az MTV Napkelte című műsorának. Elmondta: jól emlékszik, hol és hogyan támadták meg. Egy pesterzsébeti vidótékából tartott hazafelé, amikor leütötték, majd egy autóba tuszkolták. Úgy emlékszik, hogy megtalálásáig körülbelül egy órát lehetett megkötözve a rakparton.

„Sejtem, hogy kik és miért vertek meg. Megölni nem akartak, csak megfenyegetni, hogy ne kutassak tovább” – nyilatkozta az újságíró.
Kármán Irént vasárnap délután hallgatta ki a rendőrség, az ügyben folyamatosan zajlik az adatgyűjtés és a szemtanúk felkutatása. Mindez a korábbi bűncselekményekre is kiterjed. A BRFK ezt azzal kapcsoltban közölte, hogy az újságírót korábban életveszélyesen megfenyegették, tavaly novemberben pedig feltörték az autóját, és dokumentumokat loptak el. „A teljes ügyet, így a kihallgatásról készült jegyzőkönyvet is Bencze József országos főkapitány utasítására átadtuk a Nemzeti Nyomozóirodának” – mondta Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese.

Kármán Irén a Szemben a maffiával – „Papa” nyomoz című könyv szerzője, amely az olajszőkítéshez köthető bűncselekményeket tárja fel. Az újságíró filmet is készített az olajügyről, amely a kilencvenes években nagy médiavisszhangot váltott ki. Az Olajozott viszonyok című, mintegy 50 perces dokumentumfilm a rendőrségi ügyek, és a gazdasági visszaélések mentén mutatja be az olajhamisítást. A film a rendőrség kapcsán kitér a korrupcióra, valamint a gyanús Békés megyei rendőr-öngyilkosságokra.
Sándor István, a „Papa” néven ismerté vált nyugállományú rendőrtiszt, aki az olajügyek nyomozásának egy részét vezette, szombaton az esettel kapcsolatban azt mondta: „Kármán Irén az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és internetes naplójában, amelyeket egyesek nem néztek  jó szemmel”.

Az ügybe belépett a politika is

Fidesz: azonnali, független, pártatlan és minden részletre kiterjedő vizsgálatot követel a párt. Szijjártó Péter szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) követte Kármán Irén minden mozgását, felmerül a kérdés: megelőzhető lett volna-e a támadás?

MSZP: „Szégyenletes, hogy a Fidesz vezetőinek még egy oknyomozó újságíró megverése kapcsán is csak az jár az eszében, hogyan üssenek egyet a kormánykoalíción; a módszer pedig, ahogyan a kommunikációs vezető teszi mindezt, sunyi és gyáva" – írta a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében Göndör István a frakcióvezető-helyettes.
SZDSZ: Az üggyel kapcsolatban megdöbbenésének adnak hangot.
MDF: Nyilatkozatban kérik a kormányt, oldja fel az olajügyek aktáinak titkosítását, amire Lamperth Mónika még belügymniszterként szerintük korábban már ígéretet tett.

Kormányszóvivő: Daróczi Dávid közölte: az NBH is minden segítséget megad a rendőrségnek, hogy mielőbb kiderüljön, pontosan mi történt. A fejleményekről Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is tájékoztatták, aki megdöbbenésének adott hangot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában