Ország-világ

2007.06.22. 18:17

Kártérítés járna az unióban a vonatok késése miatt

A nemzetközi vasúti forgalomban utazók a jövőben kártérítésre számíthatnak a járatok késése esetén az Európai Unióban – ebben egyezett meg csütörtökön az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU minisztertanácsa. Az új szabályozás 2009-től lépne életbe.

BAMA

A döntés szerint az egy órát meghaladó nemzetközi késésnél a jegyár huszonöt százaléka, a két órát meghaladó csúszáskor pedig már a fele visszajárna. Az egyes országhatárokon belüli vasúti utazásoknál – amelyek 95 százalékát adják a teljes uniós vasúti forgalomnak – azonban akár tizenöt évig terjedő átmeneti időszakot is meghatározhatnának a tagországok. Elképzelhető azonban, hogy Magyarországon erre nem kell ennyi ideig várni. Nemrégiben ugyanis egy erről szóló fideszes törvényjavaslatot tűzött napirendjére a parlament. A képviselők a Bajorországban működő modellt szeretnék bevezetni: ott negyedórás késésnél az ár negyede, egyórásnál pedig a teljes összeg visszajár. Kóka János gazdasági és közlekedés miniszter a kezdeményezés mellé állt, s két hete tárgyalt róla Koszorús László fideszes képviselővel, a Magyar Vasúti Hivatal elnökével és a MÁV szakértőivel.

„A miniszter intézkedési tervet kért a MÁV és a vasúti hivatal vezetésétől. Ennek ismeretében folytatják majd a tárgyalást az elképzelésekről” – mondta el érdeklődésünkre Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője. A törvényjavaslatról várhatóan  az őszi parlamenti ülésszakban dönthet a parlament.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában