Ország-világ

2007.06.19. 18:55

Kedvezményes bérlet visszajár

A felsőoktatási hallgatók visszakapták a 90 százalékos vasúti és buszbérlet kedvezményüket, a pedagógusokat már nem lehet ingyen dolgoztatni, viszont megszorongatták az „intercity professzorokat” – így zárult az MSZP-frakció és a kormány különmeccse.

Vég Márton

Az MSZP-frakció és a kormány oktatáspolitikai különmeccsének lehettek szemtanúi azok a képviselők, akik hétfőn éjszakáig bennmaradtak a parlamentben. A szocialisták ugyanis újra szembeszavaztak a Gyurcsány-kormánnyal, így az egyetemisták visszakapták a május 1-jén elvett az iskola és lakóhely között érvényes 90 százalékos vasúti és buszbérlet kedvezményüket. Ugyanakkor az MSZP-s honatyák végül visszavonták azt az indítványukat, amelyik eredetileg az egyetemi tanárok „röghöz kötését” akarta megakadályozni.

Utazási kedvezmények. „Sikerként könyveljük el, hogy sikerült ráébresztenünk a képviselőket, a bérletkedvezmények 67,5 százalékosra való csökkentése megháromszorozta a hallgatók kiadásait. Bízunk a bölcsességükben és hogy a hétfői zárószavazáson pártállástól függetlenül támogatni fogják a 90 százalékos kedvezmény visszaállítását júliustól, hiszen ezzel szolgálják az ország egyetemistáinak érdekeit” – mondta lapunknak Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke.

Ugyanakkor választ vár arra, hogy mintegy a megnövekedett kedvezmény ellentételeként vajon tervez-e a kormány jegyáremelést. A HÖOK további lobbizására szükség is lesz, hiszen az SZDSZ-es Kóka János által vezetett gazdasági tárca nagyon nem támogatta a kedvezménykategóriák kéthavonkénti módosítását, de a szocialista indítványt végül hajszálnyi többséggel elfogadták. Kérdés, egy hét múlva is meglesz-e az elegendő szavazat.

Intercity professzorok. „Nem sérült a felsőoktatási tanárok érdeke, és az intézményeket sem érhette meglepetés, hogy ezentúl egy tanárt csak egy helyen lehet figyelembe venni a szakok indításakor” – szögezte le lapunknak Kiss Papp László. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette: az egyetemeknek bízniuk kell saját erejükben és akkor nem jelenhet problémát az Oktatási Minisztérium szigorítása. Hiller István tárcavezetőnek ugyanis a törvénymódosítással az volt a nem titkolt szándéka, hogy az általa "intercity professzornak" titulált oktatók valóban legyenek jelen az adott felsőoktatási intézményben, és ne csak a nevüket adják a szakindításhoz.

Ha ugyanis nincs elegendő minősített oktató egy szakon, akkor nem működhet tovább. Néhány MSZP-s képviselő ezzel kezdetben nem értett egyet – ők az egy tanár, másfél intézmény elvet forszírozták –, de végül a tárca meggyőzte őket. Tanítani továbbra is lehet több helyen, de a szakok akkreditálásához csak azt a tanárt fogadják el a jövőben, aki az adott egyetemnek szenteli tudását és idejét.

Ingyenes túlórázás. „Közel egy évet küzdöttünk érte, ezért örülünk, hogy eltörölték azt a rendelkezést, miszerint a tanárokat heti két órai ingyenes munkára kötelezhették tanórán kívül, de a heti 40 órás munkaidejükön belül” – mondta lapunknak Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ugyanakkor csalódott, hogy a kötelező óraszám ettől függetlenül 20-ról 22-re nő a jövő tanévtől. Kerpen emlékeztetett: az utóbbi tárgykörben már összegyűjtötték a népi kezdeményezéshez szükséges aláírásokat, de az Országos Választási Bizottság még nem határozott az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában