Ország-világ

2007.06.30. 17:44

Koalíciós szerződés: aláírásra ítélve

Várhatóan ma délután aláírja Gyurcsány Ferenc a koalíciós szerződés végleges változatát, miután tegnap a szocialista párt választmánya és a liberális testület is rábólintott.

Bánky Bea

„A koalíciós megállapodás aláírásra van ítélve” – jelentette be Gyurcsány Ferenc, miután a módosított szerződés simán átment az MSZP választmányán és az SZDSZ Országos Tanácsa is rábólintott. A szocialista választmány egyöntetűen, a liberális párt legfőbb döntéshozó testületében pedig mindössze egyetlen tartózkodás mellett fogadták el a tervezetet. Az új melléklet a következő egy év kormányzásáról szól. Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár kiemelte, hogy a 40-50 oldalas kiegészítésben rögzítették a részletes határidőket és megnevezték a reform folytatásának felelőseit.

Horn hangsúlyozta: javasolják, hogy a kiegészítést ne csak a pártelnökök, hanem a frakcióvezetők is írják alá, annak érdekében, hogy megmutassák: nemcsak a kormány, hanem a képviselőcsoportok is elkötelezettek.

A szerződést várhatóan holnap alá is írja a miniszterelnök, aki kifejtette: nem lát elbizonytalanodást, politikai irányváltási szándékot a választmányban, a testület és a párt elnöksége is támogatja a kormányzati politika folytatását, valamint az egészségbiztosítási rendszer átalakítását.

Pesti Imre: csúszik a kórházprivatizáció-ellenes program

Csúszik a kórházak privatizációjának megakadályozására bejelentett Fidesz-program megvalósítása – ismerte el Pesti Imre (Fidesz) tegnap. Az ellenzéki szakpolitikus hangsúlyozta: pártja nem tett le arról a tervéről, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok nonprofit szervezetté alakítják át kórházaikat. Pesti Imre a csúszást az átalakítás bonyolultságával indokolta.A fideszes többségű Vas Megyei közgyűlés egyébként tegnap döntött a szombathelyi Markusovszky kórház zárt Rt-vé alakításáról, mivel így az intézmény költséghatékonyabban működtethető.

Az egészségügyi rendszer finanszírozási reformja a két párt között hónapokig kitapintható feszültséget generált. A szocialista egészségpolitikusok ugyanis hallani sem akartak arról, hogy az alapszolgáltatások piacára is beengedjék a magánbefektetőket, a cégek elképzelésük szerint csak kiegészítő csomagot kínálhattak volna ügyfeleiknek. A liberálisok ezzel szemben ragaszkodtak a holland rendszerhez hasonló szabad versenyes megoldáshoz, annyi kompromisszumot engedve, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állami biztosítóként megmaradt volna. Mostanra viszont a koalíció összezárt.

Az MSZP pártelnöke hangsúlyozta: a választmány támogatja a társadalombiztosítás átalakítását. Gyurcsány hozzátette: „nem piaci alkuk határozzák meg a biztosítási oldalt”.

Rajta kívül Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is cáfolni igyekezett azon ellenzéki vádakat, melyek szerint az állam garantálta volna a biztosítók profitját. „A tervezett egészségbiztosítóknak saját garancialapjaikból kell az esetleges veszteségeiket pótolni” – mondta a szaktárca vezetője.

Paál Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító ügyvezető igazgatója a héten a tárcával folytatott egyeztetés után azt nyilatkozta: egyelőre csak szóbeli ígéretet kaptak arra vonatkozólag, ha az egész piac veszteséges lenne a több biztosítós rendszer bevezetése után, akkor az állam támogatást nyújtana a biztosítóknak.

Horn Gábor elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) helyett nemzeti kockázatközösségi alap jön majd létre, amely a járulékokkal gazdálkodik majd. Hozzátette: öt-nyolc regionális biztosító veszi át az OEP biztosítói feladatkörét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában