Ország-világ

2007.06.18. 18:49

Kormányzati vizsgálat a Gripenek beszerzéséről

Az elmúlt hetekben több országot is érintő korrupciós vádak hangoztak el a repülőgépekkel kapcsolatban

É. S.

„A kormány saját hatáskörben vizsgálatot kezdeményez a kormányzati szervek Gripen-beszerzések ügyében folytatott tevékenysége kapcsán a kabinet szerdai ülésén” – jelentette be tegnap a parlamentben Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter hangoztatta, a kormány támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozzon a Gripen-vadászgépek beszerzésével. Az elmúlt hetekben több országot is érintő korrupciós vádak hangoztak el a repülőgépekkel kapcsolatban. Az SVT svéd televízió műsora szerint mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységgel.

Lázár János, a Fidesz képviselője arra emlékeztetett, hogy a Gripen-ügyben a Fidesz kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását. A honatya felvetette, hogy a teljes szerződéskötési folyamatról kellene beszélni, 1994-től kezdve a mai napig, és arra is ki kell térni, miként módosították a szerződést 2003-ban.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága tegnap a KDNP és az MSZP által javasolt vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatot általános vitára alkalmasnak találta a Gripenek-ügyében. A kereszténydemokraták a lízingelésről szóló szerződés 2003-as módosítást, a szocialisták pedig az Orbán-kormány Gripen-beszerzést megelőző szerződéskötését és annak körülményeit vizsgálnák.

Légibázis Pápán?
Szekeres Imre arról is beszámolt, hogy a múlt héten a NATO-tagországok védelmi minisztereik brüsszeli találkozóján kiemelt  téma volt a szövetség katonai képességeinek erősítése, főként a gyors reagálású erő továbbfejlesztése és a légi szállítókapacitás növelése. Szekeres azt javasolta a tanácskozáson, hogy a pápai bázisrepülőtér szolgáljon az együttesen működtetett légiflotta bázisául, s a felvetést a Fidesz is támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában