Ország-világ

2007.06.16. 06:09

Középpontban a gyermekek

Kevés a családi napközi hazánkban, pedig sok településen ez olcsóbb megoldást jelentene, mint a költséges állami intézmények fenntartása. Civil szervezetek most erre a családbarát megoldásra hívnák fel a figyelmet.

Wlcsek Anna

Hazánkban 2006 óta azoknak a szülőknek is van lehetőségük teljes munkaidőben elhelyezkedni, akiknek a gyermeke elmúlt egy éves, de gyesen vannak. Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik megoldják a gyermekük elhelyezését. A bölcsődék és óvodák szűkös befogadóképessége miatt viszont sok gyermek felügyelete megoldatlan. Különösen igaz ez azokra a településekre, ahol az átszervezések miatt bezárták a kisdedóvókat. A szomszédos falvakban megmaradó szabad helyek gyorsan betelnek, ezért az anyáknak nehézkes a munkába állás. Szerencsés esetben a nagymama vigyáz az apróságra, de az állandó elfoglaltság megterhelő lehet.

A családi napközik megoldást jelenthetnek az önkormányzatoknak és a szülőknek egyaránt. Lényegük, hogy kis létszámban, otthonos körülmények között látják el a 20 hét és 14 éves kor közötti gyermekek felügyeletét. Egyelőre kevés ilyen működik az országban, ezért a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesülete igyekszik nagyobb ismertséget és több támogatást teremteni a kezdeményezésnek.

„A családi napközik, azaz „csanák” több szempontból is előnyösek a bölcsi és ovi nélkül maradt településeknek” – mondja Vokony Éva koordinátor. „Üzemeltetésük költséghatékonyabb, mint egy intézmény fenntartása. Emellett az iskolai napközit, az óvodai és a bölcsődei ellátást is pótolja, amely kötelező feladata lenne minden önkormányzatnak.”

A gondozottak száma legfeljebb öt fő lehet, de hétig növelhető, ha a kisegítő feladatokra (például étkeztetés) van állandó segítség. Vokony Éva szerint a csanák hasznosak a kicsiknek, akik a kis létszám miatt nagyobb figyelmet kapnak. Ritkábbak a fertőző betegségek is, amelyek a zsúfolt intézményeken végigsöpörnek. A normatív állami támogatás is jár, gyermekenként 250 ezer forint évente. Azok, akik szociális vállalkozásként működtetik a napközit, az összeg 30 százalékára jogosultak, de igényelhetnek önkormányzati támogatást is.

„A gyermekek havi ellátási költsége 60–70 ezer forint” – folytatja Vokony Éva. „Az állami támogatást tehát még 40–50 ezer forinttal kellene kiegészíteni. Erre sok önkormányzat nem képes, ezért a szülőknek kell kifizetniük a fennmaradó összeget. Önkormányzati segítség nélkül viszont a jobb anyagi helyzetben lévők kiváltsága lehet a csana. Most arra próbáljuk felhívni a kistérségi önkormányzatok figyelmét, hogy nekik is kifizetődőbb egy–két családi napközi fenntartása, mint egy komplett bölcsőde, óvoda, és iskolai napközi üzemeltetése.”

A feltételek kötöttek, de reálisak
Családi napközit bárki nyithat, aki megfelel az előírt követelményeknek. Ehhez szükséges a helyi önkormányzat jegyzőjének engedélye, és rendelkezni kell az ÁNTSZ, a tűzoltóság és a helyi építésügyi hatóság előzetes szakhatósági hozzájárulásával. A napköziket fenntartók legtöbbször saját otthonukat alakítják át az előírások szerint, hiszen a gyermekek felügyelete lényegében egy nagy család életéhez hasonlítható. Ilyenkor háziorvosi igazolás is szükséges, hogy a családtagok egészségi állapota nem veszélyezteti a kicsik épségét. A gyermekvédelmi törvény szerint gondozó bármely nagykorú állampolgár lehet, aki érvényes egészségügyi nyilatkozattal rendelkezik és akinek gyermekei nincsenek máshol ideiglenes elhelyezésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában