Ország-világ

2007.06.08. 06:00

Megadóztatják az egészségpénztári szolgáltatást, de hogyan

Olvasónk megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy júniustól megadóztatják az egészségpénztári juttatást, amelyet igénybe vesz. Mekkora ennek mértéke, és ki vonja le az adót?

BAMA

Az egészségpénztári juttatások igénybevételének megváltozott feltételeiről adott esetben annak a pénztárnak az internetes címén olvashatunk, amelynek a tagjai vagyunk. Így például az MKB www.mkb.hu honlapján a jobb oldalon található, „egészségpénztár” linkre kattintva tudhatunk meg fontos információkat. Az adóköteles szolgáltatásokat a fent példaként említett honlap felsorolja. Harminchat százalék adót kell fizetni a következők után. Rekreációs üdülés, sportolás, sporteszköz-vásárlás és -bérlés, természetgyógyászati szolgáltatások, gyógyhatású termékek (OGYI-engedéllyel), fog- és szájápolási cikkek, gyógyteák vásárlása.

Az ezekről május 31-ig kiállított számlák alapján még nem kell adóznunk. De közülük is csak azok számolhatók el adómentesen, amelyek július 31-ig az egészségpénztárba beérkeztek. Postázzuk a számlákat minél hamarabb! A kiegészítő életbiztosítási szolgáltatások továbbra is adómentesek. Az életmódjavító szolgáltatásokkal kapcsolatban lettek a pénztártagnak SZJA-bevallási és -befizetési kötelezettségei. A szolgáltatás összegéről az egészségpénztár az adóhatóságnak havi bevallást küld. A pénztártagnak pedig adóigazolást ad ki negyedévente, illetve az év végén.

Az adó összegét tőlünk tehát nem vonja le a munkáltató vagy az egészségpénztár. Mi továbbra is havi lebontásban megkapjuk az összeget. Az adóköteles szolgáltatás igénybe vételét év végén kell majd adóbevallásunkban feltüntetnünk, és a harminchat százalékát az APEH-nek befizetnünk. A fel nem használt pénz természetesen nem adóköteles.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában