Ország-világ

2007.06.14. 17:03

Megúszhatja a dózert kilencezer ház

Elfogadták a rendezési tervet, reménykedhetnek a magyar háztulajdonosok

Z. M.

Talán megmenekülhet a lebontástól 9 ezer ház a horvátországi Vir szigeten, a szakminiszter ugyanis szerdán elfogadta a horvát sziget rendezési tervét. Marina Matulovic Dropuli az építésügyekért és területfejlesztésért felelős tárcavezető aláírása a Népszabadság információi szerint azt jelentheti, hogy tíz napon belül megkezdődhet az engedély nélkül épült viri ingatlanok legalizálása. Igaz, a háztulajdonosok egy meglehetősen bonyolult procedúrára és tetemes költségekre számíthatnak.

Mint ismert: egy éve 103, többségében magyarok által épített házat bontottak le a Zadarhoz közeli horvát szigeten. A ledózerolt ingatlanok építési tilalom alatti területeken voltak, illetve a tengerpartot övező 70 méteres sávban álltak.

A példát statuáló bontások után is több ezer olyan ház  – köztük igen sok magyar tulajdonban lévő – maradt még Viren, amelyet engedély nélkül húztak fel, abban bízva, hogy majd utólag sikerül a jogállásukat rendezni. Mostanra úgy tűnik, a tulajdonosok többsége nemhiába reménykedett. A procedúra azonban még évekig eltarthat, a pesszimistább szakemberek szerint akár 2015-ig is. Mindenesetre a viri önkormányzat bejelentése szerint eddig négyezren adták be kérvényüket ingatlanuk jogállásának tisztázására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában