Ország-világ

2007.06.12. 04:39

Miért fizessek többet a bliccelők miatt?

Olvasónk felháborodott azon az érven, amelyben többek között a bliccelőkre hivatkozva emeli meg a BKV a tarifáit. Miért neki kell többet fizetnie, és hogyan tiltakozhat ez ellen?

Rados Virág

Sántít az indok, hogy nekünk kell többet fizetnünk az utazásért amiatt, hogy mások azt ingyen veszik igénybe. Általános tapasztalat az is, hogy a súlyosabb büntetés az emberek jelentős részét nem riasztja vissza attól, hogy továbbra is elkövesse ugyanazt a szabálytalanságot. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. Márpedig ők specialisták az ilyen jelenségek megítélésében.

Távoli a példa, de hasonló reakciót mutatnak a kriminológusok vizsgálatai. Megállapították, hogy a nagyobb börtönbüntetés egyáltalán nem csökkentette jelentősen a bűnesetek számát. Javuló tendenciát mutattak viszont ama statisztikák, amelyek azt követően készültek, hogy a leleplezés esélyét növelte a rendőrség. (Például több járőrrel, ellenőrzéssel, razziával.)

A fizetett utazás terén sincs ez másképp. Bizonyíték rá a jegyellenőrzés szigorítása. A közlekedési társaság bevétele tíz-tizenöt százalákkal nőtt azáltal, hogy ellenőröket állítottak a metróbejáratokhoz. Így a bliccelőnek esélye sincs az ingyen utazásra, mert jegy vagy bérlet nélkül egyszerűen nem engedik be.

Összefoglalva: ha tudjuk, hogy kérni fogják az utazás kifizetését igazoló jegyet (bérletet), akkor biztosan megvásároljuk azt. Másfelől egy hasonló gazdasági döntést nem lehet jogi eszközökkel felülbírálni – így a jogász. Márpedig a BKV gazdasági társaság, így maga dönt arról, mennyi büntetést szab ki, illetve mennyit kér a szolgáltatásáért. Ha ezt sokalljuk, van választási lehetőség: gyalogolhatunk, biciklire vagy autóba szállhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában