Ország-világ

2007.06.17. 20:25

Mosolydiplomácia: kerülik a kényes kérdéseket?

Öt év után közös megbeszélésre egy asztalhoz ül hétfőn a magyar és a szlovák kormányfő. A két miniszterelnök hivatalos találkozójára legutóbb 2002. őszén került sor Budapesten.

Szakács Árpád

Akkor Mikulás Dzurinda a nemzetközi diplomáciában szokatlan módón utasította vissza a státustörvény szlovákiai alkalmazásának tervezetét az igencsak meglepett Medgyessy Péternek, akit korábban pont az ellenkezőjéről tájékoztattak. Gyurcsány Ferenc múlt év őszén mondott le egy közös találkozót Robert Ficóval a szlovákiai magyarverések és szélsőséges kormányzati kirohanások miatt. Azóta a két kormányfő kölcsönösen bírálta egymást. A magyar miniszterelnök a szélsőségesek kormányzati szerepét ítélte el, Ficó, pedig a szlovák belügyekbe való beavatkozásként minősített több magyarországi politikai megnyilvánulást.

A mai egyeztetésre a visegrádi négy ország kormányfőinek szokásos kora nyári találkozója után kerül sor Pozsonyban. Lapzártánkig a szlovák külügyi szóvivő nyilatkozatából arra lehetett következtetni, hogy nem kerülnek napirendre a kényes kérdések: a Nyitrán megver magyar nemzetiségi egyetemista, Malina Hedvig ügye, vagy a Bős-nagymarosi vízlépcsőről született hágai ítélet végrehajtását késleltető lépések. A napirenden biztosan szerepel a határon átnyúló együttműködés kérdése, az Ipoly-hidak újjáépítésének terve.

Gyurcsány Ferenc már vasárnap este érkezett a szlovák fővárosba, ahol találkozott a Magyar Koalíció Pártja képviselőivel. A magyar párt képviselői ötpontos javaslatcsomagról egyeztettek, amelyekben mások mellett több odafigyelést várnak a magyar kormánytól és visszaállítanák azt a gyakorlatot, hogy az anyaországból érkező oktatási támogatások harmadát az intézmények fejlesztésére lehessen fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában