Ország-világ

2007.06.06. 18:27

Nem egyértelmű az ügyeleti illetékesség a kórházak szerint

É. S.

„Több ponton félreérthető az Egészségügyi Minisztérium közleménye, amelyet a salgótarjáni baleseti sérültekkel kapcsolatos ügyben adtak ki” – írta tegnap közös levelében Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Bercsényi Lajos a Salgótarjánban lévő Szent Lázár Megyei Kórház intézményvezetője. Kedden Pásztó közelében egy autóbalesetben két személy súlyosan megsérült, s csak órák alatt találták meg az életveszélyes állapotban lévők ellátására köteles kórházat az illetékesek, míg félnapos késéssel Miskolcon végül megoperálták őket.

Az egészségügyi tárca szerint sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP-finanszírozást meg is kapja, így a borsodi megyeszékhely kórházának volt kötelessége fogadni a betegeket.

A két főigazgató-főorvos azonban arra emlékeztetett, hogy április 1. után a salgótarjáni kórház idegsebészeti ellátását a budapesti Országos Idegsebészeti és Tudományos Intézethez szervezték, míg a Borsod megyei egészségügyi intézményhez egyetlen egy szakma szempontjából sem tartoznak. A kórházigazgatók érthetetlennek tartják, hogy az egészségügyi tárca miért nem tud ebben az illetékesség kérdésében felvilágosítást adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában