Ország-világ

2007.06.06. 17:43

Nem károsak az egészségre a hazai mézek a magyar vizsgálat szerint

N. M.

Húsz elemzett mézmintából hatnál merült fel minőségi probléma – derült ki a Pest megyei főállatorvos által május elején indított vizsgálatból. Az ellenőrzésre azután került sor, hogy az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) a független brémai laboratóriumban végeztetett elemzés eredményeire hivatkozva azt állította, hogy a hazai boltokban forgalmazott mézek hetven százaléka hamisított.

A hivatalos hatósági vizsgálat keretében az egyesület által is kiválasztott gyártók termékeiből vettek mintákat, amelyek összetételét három laboratóriumban vizsgálták meg. Ennek során ellenőrizték a készítményekben található esetleges gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat, a szennyezettséget, valamint a cukor- és pollentartalmat. „Egyik terméknél sem találtunk élelmiszerbiztonsági problémát, a vizsgált mézek egyike sem káros az egészségre” – jelentette ki érdeklődésünkre Gyetvai Béla, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgató-helyettese.

Hat mintánál találtak minőségi problémát, volt olyan is köztük, amely több normának nem felelt meg. Ezek a termékek elméletileg nem minősülnek méznek. Közülük három terméknél eltért az előírt normától a gyümölcscukornak (fruktóz) és a szőlőcukornak (glükóz) az aránya.

Az igazgató-helyettes elárulta, hogy volt átfedés az OMME által hamisnak minősített mézek, és a hatósági vizsgálat által kifogásolt termékek között, de konkrét neveket nem említett. Az OMME egy kevéssé elterjedt, úgynevezett izotópos ellenőrzés eredményei alapján nyilvánította hamisnak a megvizsgáltatott készítmények nagy részét. Ez az eljárás is azt hivatott kimutatni, hogy tartalmaz-e idegen cukrot a méz. Ezt a vizsgálatot műszerek hiányában nem tudták itthon elvégezni az állatorvosok. Gyetvai szerint azonban Európában sem elterjedt ez a módszer, és tudomása szerint nincsenek is a mézek izotóparányaira vonatkozó uniós normák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában