Ország-világ

2007.06.15. 16:37

Nőtt a svájci kamat, drágulnak a devizahitelek

A Svájci Nemzeti Bank 0,25 százalékkal 2,5 százalékra növelte az irányadó kamatszintet

D. N.

A Svájci Nemzeti Bank 0,25 százalékkal 2,5 százalékra növelte az irányadó kamatszintet. Banki szakértők szeptemberben és decemberben újabb negyedszázalékos emelésekre számítanak, így az év végére elérheti a 3 százalékot a svájci alapkamat. Ez rossz hír lehet a magyarországi devizahiteleseknek is, bár még nem egyértelmű, hogy a pénzintézetek mennyiben érvényesítik a törlesztőrészletekben a magasabb kamatszintet. Elemzők szerint havi ötvenezer forintos részletet megközelítően ezer forinttal dobhat meg a kamatemelés.

A svájci alapkamat folyamatosan nő a múlt év elejétől kezdve, amikor még csak 1 százalékos volt. Ennek a hatása azonban eddig szinte egyáltalán nem mutatkozott meg a lakáshitelek törlesztőrészleteiben, a fogyasztási kölcsönöknél pedig még esett is az átlagos kamatszint. A hazai hitelintézetek ugyanis tartanak a lakossági hitelkereslet visszaesésétől.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a mostani svájci döntés nyomán több bank fontolóra vette a kamatok emelését, de addig nem mernek drágítani, amíg törékenynek ítélik meg a piaci helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában