Ország-világ

2007.06.11. 17:19

Politikusok sunyi akciói

A jelek szerint egy rendkívül visszataszító gyakorlat látszik gyökeret verni a hazai politikai életben. Egy olyan módszer, amely méltatlan a kultúremberekhez, s amely jobb helyeken nem maradhatna következmények nélkül.

Stanga István

Egy korábbi írásomban már szóvá tettem, hogy a Magyar Demokrata Fórumnak ideje lenne bemutatnia az áfacsaló miniszterrel kapcsolatos bizonyítékait (ha egyáltalán vannak ilyenek), vagy sürgősen bocsánatot kérnie azoktól, akiket alaptalanul gyanúba kevert. Egyben pedig szükséges lenne levonni az ügy tanulságait is: senki – különösképpen pedig nem egy magára valamit is adó politikai párt – nem engedheti meg magának, hogy ilyen-olyan kósza hírekre, újságcikkekre alapozva fogalmazzon meg súlyos vádakat.

Mindezt azért is szükséges leszögezni, mert a Magyar Szocialista Párt egyik országgyűlési képviselője egy hasonló módszertől remél valamiféle politikai sikert. Varga László ugyanis valami olyasmit állít, hogy Orbán Viktor legújabb könyve elsősorban arra szolgál, hogy a vagyonbevallásában tátongó lyukakat betömködje, magyarul: a ki tudja, milyen úton szerzett jövedelmét ilyen módon legalizálja.

A két eljárás abban is hasonlít, hogy Varga (akárcsak Dávid Ibolya MDF-elnök és Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese) nem rendelkezik semmiféle bizonyítékkal, így aztán nem állít, hanem kérdez. Jómagam ezt igen sunyi, bármely politikushoz méltatlan eljárásnak tartom, hiszen az „igaz, hogy az Ön jövedelme a prostitúcióból származik” típusú kérdések célja messze nem az érdeklődés (főként nem az igazság kiderítése), hanem a sugalmazás. Ést ezt maguk a „kérdést” megfogalmazók is pontosan tudják (ha nem, akkor van csak igazán nagy baj), hiába csodálkoznak, ha ezzel a ténnyel szembesítik őket.

Nem gondolom, hogy akár az MDF, akár Varga képviselő azt hinné, etikus, amit csinálnak. Sőt, azt is elárulom, hogy a kétes eredetű akcióktól semmiféle haszon sem várható. Az viszont annál inkább, hogy a magyar politikai elit tekintélye a közvélemény szemében tovább romlik. Ha ugyan ez egyáltalán még lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában