Ország-világ

2007.06.27. 06:08

Rockopera bőrkötésben

Megkezdődött az István, a király jövő évi, jubileumi előadásának szereplőválogatása. Egy darab keres tizenhat szereplőt.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bródy János: „Reflektorfénybe kerülhetnek a fiatal tehetségek.” Szörényi Levente: „Van közönségigény a dalokra.” Fotó: Darnay Katalin
[/caption]A pesthidegkúti művelődési házban megkezdődött az István, a király című rockopera szereplőválogatása. Jövőre lesz ugyanis Szörényi Levente és Bródy János nagy hatású rockoperája születésének huszonötödik évfordulója. 2008. augusztus 19-én díszelőadásban mutatják be a produkciót, minden bizonnyal a budapesti Bazilika előtti téren. A születésnapi előadáshoz rendhagyó módon keresnek szereplőket: az MTV-vel közösen a nyilvánosság előtt zajlik majd az országos válogatás. A Mondd, te kit választanál? című programban új társulatot keresnek, melynek tagjai Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Sebestyén Márta, Deák Bill Gyula után ismét előadhatják a rockoperát. „Nem könnyű az alkotók helyzete” – magyarázza Szörényi Levente. – „Az 1983-as szereposztás ugyanis máig etalonnak számít, amit már nehéz lesz megközelíteni, de hát a dalokat életben kell tartani, mert a közönségnek szüksége van rájuk.”

Bródy János szerint ez a fajta szereplőválogatás nem rossz ötlet. „Már csak azért sem, mert a magyar zenés színház értékálló produkcióira és fiatal tehetségeire újra vetülhet valamiféle reflektorfény” – mondja. – „Mindemellett a fiatalabb tévénézők is megtudhatják, milyen nagyszerű és sikeres színházi produkciók születtek nálunk.

Pirandellónál hat szerep keres egy szerzőt, itt egy darab keres tizenhat szereplőt. Az előválogatáson Szikora János rendező, Alföldi Róbert színész, színi direktor, Kocsák Tibor zeneszerző, Keveházi Krisztina táncosnő, Szulák Andrea énekes-színésznő és Lévai Balázs, a Magyar Televízió műsorvezetője ül a zsűriben, ők döntenek a továbbjutókról István, Koppány, Laborc, Gizella, Réka, Torda, Sarolt és Táltosasszony szerepére. Itt ugyanis nem egyetlen győztes lesz, hanem nyolc.

Operasztori

Az István, a király 1983-ban mutatták be a városligeti Királydombon. Megjárta Washingtont, New Yorkot, Montreált, Kölnt, Sevillát, Berlint, Pulát, a legtöbben, félmillióan, Csíksomlyón látták. Születése óta a belőle készült album minden évben aranylemez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában