Ország-világ

2007.06.20. 06:00

Sport egészségkártyával

Szigorítás, könnyítés, majd ismét szigorítás. Ember legyen a talpán, aki még tudja követni, hogy mikor, mire és mennyit költhet el adómentesen az egészségpénztárban gyűjtött összegből.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Július elsejétő ismét adómentesen lehet a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári megtakarításokból
[/caption]Július elsejétől – egy hónapos kihagyás után – ismét adómentesen lehet a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári megtakarításokból. A parlament ugyanis hétfőn este elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az egészségpénztárak június elsejéig visszamenőlegesen is alkalmazhatják ezt a szabályt. Az egészségszámláról lehet fizetni például az uszodajegyet, a terembérleti díjat vagy a sportegyesületi tagdíjat. Versenysporthoz és a motorsporthoz kötődő kiadásokat viszont nem lehet ebből a megtakarításból finanszírozni.

Ez az enyhítés nem vonatkozik a sporteszközök vásárlására. A megtakarításból ugyan lehet például szobabiciklit vásárolni, de az egészségpénztár által kifizetett összeg után személyi jövedelemadót kell leróni. Sportruházatra és utazásra viszont csak a fogyatékosok használhatják fel a megtakarítást. Ezzel azonban még nincs vége a hónapok óta tartó huzavonának, ami miatt csak kapkodja a fejét az immáron 675 ezer egészségpénztári tag. Mint azt korábban megírtuk, a kesze-kusza történet azzal kezdődött, hogy június elsejétől hatályba lépett törvénymódosítás szerint az életmódjavító szolgáltatások után személyi jövedelemadót kell fizetni. Ebbe a körbe sorolták a természetgyógyászati szolgáltatást, a rekreációs üdülést, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, a gyógyteákat, a fog- és szájápolók ártámogatását, valamint az életmódjavító kúrát. Emellett adókötelessé váltak a sporttevékenységhez kapcsolódó és sporteszközre fordított kiadások is. Az egészségpénztáraknak azonban a hétfői törvénymódosítással sikerült elérniük, hogy a sporttevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások mégiscsak az adómentes körbe kerüljenek.

Nem sokáig tart viszont az öröm. A Pénzügyminisztérium ugyanis a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet-tervezetet készít elő, amely a sporttevékenységhez kötődő kiadásoknál korlátozná az adómentesen elkölthető keretet. A teljes családi költésre vonatkozóan a minimálbérben, azaz 65500 forintban határozná meg a tárca az erre a célra egy évben adómentesen felhasználható összeget, amelynek jelenleg nincs maximuma.

A pénzügyi tárca sajtó osztálya a lépést azzal indokolta, hogy ezáltal összhangba kerülnének az egészségpénztári megtakarításra, illetve az üdülési csekkre vonatkozó szabályok. Utóbbi juttatás is a minimálbér összegéig adómentes. A rendelettervezet jelenleg államigazgatási egyeztetés alatt áll, s csak a szakmai tárgyalások lezárása után dönt róla még július elseje előtt a kormány.

„A tervezett kormányrendelet azt sugallja, hogy nem fontos a sportolás, az egészségmegőrzés” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Lukács Marianna. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke elmondta: a havi lebontásban 5458 forintos keretösszeg azt jelenti, hogy például egy négytagú család egyszer tud egy hónapban elmenni uszodába az egészségpénztárban gyűjtött pénzéből. A sorozatos évközi változásokról szólva elmondta: nemcsak az ügyfelek számára jelentenek nehézséget, hanem az informatikai rendszer állandó átalakítása miatt jelentős többletterhet rónak az egészségpénztárakra.

Egészségszámla sportcélú felhasználása

Elszámolható adómentes: – Részvételi díj sport-foglalkozásokon – Uszodajegy – Pálya- és uszodabérlet – Terembérlet – Részvételi díj, nevezési díj amatőr versenyen – Sportegyesületi tagdíj – Sportoktatás Elszámolható adóköteles: – Sporteszközök vásárlása, bérlése – Sport-védőfelszerelések (kar-, könyök-, térd és fejvédő) vásárlása, bérlése Nem számolható el: – Versenysport – Közúti közlekedést is biztosító sport (például motorsport) – Sportruházat (kivéve a fogyatékkal élők) – Táplálék-kiegészítő – Utazás, szállás (kivéve a fogyatékkal élők)

– Részvételi díj sport-foglalkozásokon

– Uszodajegy

– Pálya- és uszodabérlet

– Terembérlet

– Részvételi díj, nevezési díj amatőr versenyen

– Sportegyesületi tagdíj

– Sportoktatás

Elszámolható adóköteles:

– Sporteszközök vásárlása, bérlése

– Sport-védőfelszerelések (kar-, könyök-, térd és fejvédő) vásárlása, bérlése

Nem számolható el:

– Versenysport

– Közúti közlekedést is biztosító sport (például motorsport)

– Sportruházat (kivéve a fogyatékkal élők)

– Táplálék-kiegészítő

– Utazás, szállás (kivéve a fogyatékkal élők) Július elsejétő ismét adómentesen lehet a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári megtakarításokból -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában