Ország-világ

2007.06.03. 17:22

SZDSZ: nincs egyetértés, sem ultimátum

B. B.

Cáfolta Horn Gábor, hogy az SZDSZ egyhónapos ultimátumot adott a szocialista pártnak. A koalíciós egyeztetésért felelős liberális államtitkár a közszolgálati televízió Híradójának értesülésére reagált, amely szerint már májusban megszületett az elvi döntés: amennyiben a következő egy hónapban nem gyorsulnak fel a reformok, a kisebb kormánypárt kilép a koalícióból.

A szakítópróba tárgya a több-biztosítós rendszer, a villamosenergia-privatizáció, az ingatlanadó és az oktatási reform folytatása. Ha ezekről a kérdésekről – főként az üzleti biztosítók piacra engedéséről – nem sikerül a kormánynak még ebben a hónapban megállapodni, akkor azok nem kerülnek szeptemberben a parlament elé, ami hónapokkal, esetleg évekkel hátráltatná a megvalósítást.

Horn Gábor a szabad demokrata frakció pénteki ülésén megállapította, hogy jelentősen lelassultak a reformfolyamatok, valamint azt is: szinte nincs olyan kérdés, amelyben egyetértene a két párt. Szerinte ezeket a problémákat a koalíciós partner is érzi. Horn felhatalmazást kapott arra, hogy kidolgozzon egy forgatókönyvet a reformok „akadálymentesítésére”. Hangsúlyozta: nem  „koalíciós ultimátum” kidolgozásával bízták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában