Ország-világ

2007.06.22. 07:04

Szerelmi serkentőnek is jó a spárga

Spárga levesnek, hallal vagy csirkével – egyetlen növényből mennyi mindent kihozhatunk. Ráadásul jó tudni róla: a fejünk búbjától a talpunk hegyéig szinte minden szervünkre jó hatással van.

Rados Virág

Szerelmi serkenőnek is kiváló – erre bizonyára sokan felkapják a fejüket. A spárga a többi haszonnövény mellett igencsak elhanyagolt étel, pedig felsorolni is komoly feladat, mi mindenre alkalmas. Üdvös hatással van a szívre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre, a bőrre.

Vesebántalomra, prosztatagondokra, reumára, köszvényre, pattanásokra ugyancsak ajánlják. Víz- és enyhe hashajtó ereje szintén ismert, úgyhogy a székrekedésben szenvedők is bátran falatozhatnak belőle. Fogyókúrához ugyancsak ideális: tíz dekagramm főtt spárgában csupán tizenhárom kilokalória rejlik. Éppen időben vagyunk, a növény szezonja ugyanis április végétől júniusig tart, de szinte egész évben kapható, sőt, konzervként is beszerezhető. A legnépszerűbb fajta a fehér: íze lágy, de alaposan hámozzuk meg, különben keserű lesz. A zöld spárga aromája erősebb, csakúgy mint a lila fajta.

A spárga jól kicentrifugázva, nyersen is fogyasztható: négy-öt hajtás kiad egy csészényi levet. Mivel igen erős (sok benne a lúg), vegyítsük más zöldséglevekkel. Az eredmény: folyékony vitaminbomba.
Ha pedig főzőcskézni akarunk, lássuk az alábbi recepteket. Bár a főzés köztudottan sok hasznos anyagot kikerget a zöldségekből, az alábbi spárgaételek testnek és léleknek egyaránt jót tesznek. A jogtalanul mellőzött növényt variálhatjuk különféle húsokkal, de elkészíthetjük levesnek is. Az otthoni asztalon pedig ismét egy újítás – kívánjunk családtagjainkanak jó egészséget és jó étvágyat hozzá.


[caption id="" align="alignleft" width="200"] Fotók: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Spárgaleves

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spárga, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 szem burgonya, só, 1 ek. gorombára vágott snidling, 12–16 szelet bagett

Elkészítés:
1. A spárgát tisztítsa meg, majd mossa le. A fejeket vágja le 5 centiméter hosszan. A szárakat karikázza fel, és 1 liter vízben tegye fel főni. Adja hozzá a megtisztított, vékonyra szeletelt burgonyát, a sót, a cukrot. Kíméletesen főzze 40 percig. A fővő lébe merítse bele 4 percre a spárgafejeket, majd vegye ki és tegye félre.
2. Amikor a spárga puha, öntse bele a citromlevet. Turmixolja össze, finom szűrön szűrje le. Ismét forralja fel. Szórja meg a snidlinggel, tegye bele a tejszínt, ha szükséges, ízesítse, egyet forraljon rajta, és tálalja.
3. A levesre szórja rá a főtt spárgafejeket, és mellé adja a megpirított bagett szeleteket.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 480 kcal

Spárgás halfilé

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg tengeri halfilé, 30 dkg spárga, 3 dkg vaj, 1 ek. cukor, fél citrom leve, 0,5 dl olívaolaj, só, pici zsemlemorzsa
A mártáshoz: 3 db tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, só

Elkészítés:
1. A halfiléket mossa meg, szárítsa le. Tisztítsa meg a spárgákat, végeit vágja le. Sóval, cukorral, citromlével melegítsen vizet. Amikor forr, tegye bele a spárgákat, és 4–5 percig főzze. Ha kész, vegye ki a vízből, és nedves ruhával takarja be.
2. A halszeleteket sózza, forgassa meg a morzsában, és forró olajban mindkét oldalon rövid ideig süsse elő. Egy hőálló tálat vajazzon ki, tegye bele a halszeleteket, rá a spárgát, és locsolja meg a maradék olvasztott vajjal.
3. Készítse el a mártást. A bort forralja 2–3 percig, majd tegye félre. Keverőtálba tegye a tojások sárgáját, a tejszínt, a sót, és a bort. Vízgőzön, folyamatos keveréssel verje sűrű krémmé. Ezzel vonja be a spárgát.
4. A vendégek érkezésekor kapcsolja be a sütőt 180 C-fokra, és ha meleg, tegye bele a halat. Amikor szép piros a teteje, vegye ki, és tálalhatja. Köretnek petrezselymes burgonyát és párolt vagy sült zöldséget adhat.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 487 kcal

Spárgával töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg (4 szelet) csirkemell filé, 0,5 dl olaj, 30 dkg zöld spárga, só, gorombára tört bors, 2 dl tejszín
Köretnek: párolt zöldség, burgonya püré

Elkészítés:
1. A spárgát mossa meg, a végéből 3–4 centimétert vágjon le. A csirkemelleket mossa meg, szárítsa le és szúrja fel. A húsokba nyomjon bele 4–5 spárgát. Sózza, borsozza a húsokat, és az olajon nagyon kíméletesen, fedő alatt süsse meg, hogy a hús ne nagyon piruljon meg. Amikor kész, vegyük ki, tegye félre.
2. A serpenyőbe öntse bele a tejszínt, forralja össze és tálalja.
3. Tegye tányérra a köreteket, mellé a felszeletelt mellet, és locsolgassa meg a mártással.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 438 kcal (köret nélkül)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában