Ország-világ

2007.06.07. 16:45

Többmilliárdnyi csempészáru Magyarországon

BAMA

A kormányoknak határozottabban kell fellépniük a hamisítványok és a kalóztermékek egyre terjedő forgalmazásával szemben, mivel rontja a közmorált, s eltántorít az innovációtól – hangoztatja jelentésében az OECD (Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet). A hamis áruknak az államhatárokon átmenő forgalma mintegy 200 milliárd dollár volt 2005-ben. Az összeg azonban nem tartalmazza azokat a tételeket, amelyeket kivitel nélkül – a belső piacokon – hoztak forgalomba, illetve azokat a digitális termékeket, amelyeket az interneten terjesztettek jogellenesen.

A jogsértések összege így több száz milliárd dollárral lenne több.
Az EU vámhatóságai tavaly több mint 250 millió hamis terméket foglaltak le a határokon, melyeknek 60 százaléka cigaretta volt. Egyre több a hamisított gyógyszer, az utánzott elektromos alkatrészek, háztartási készülékek, italok és élelmiszerek. Az élelmiszeriparban Törökország, az elektronikus berendezések piacán pedig Malajzia az első számú forrása. Az összes hamisítványok 80 százaléka azonban Kínából származik.
Magyarországon az elmúlt két évben ugrott meg látványosan a lefoglalások értéke, 2005-ben és 2006-ban is meghaladja a négymilliárd forintot. Az esetszám tavaly 17, a lefoglalt áruk értéke pedig 12 százalékkal nőtt 2005-höz képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában