Ország-világ

2007.06.14. 16:44

Töretlen a Széchenyi kártya népszerűsége

Összesen százezer kis- és középvállalkozás használta ki a vonzó hitellehetőséget

D. N.

A napokban elérte a százezret a Széchenyi kártya igénylőinek száma – közölte tegnap Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ezt követően Kóka János gazdasági és közlekedés miniszter részvétele mellett átadták a 75 ezredik kibocsátott kártyát, amelyből valójában öt volt, mivel valamennyi, a programban részt vevő pénzintézet egy-egy ügyfele kapta meg a plasztiklapot.

Jelenleg a kis- és középvállalkozók egyötöde használja a Széchenyi kártyát. Ennek révén eddig összesen több mint 350 milliárd forintnyi hitelhez jutottak. A program a szakmai szervezetek, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezése révén és a KA-VOSZ Zrt. közvetítésével jött létre azzal a céllal, hogy megkönnyítse a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

A kártya az ország több mint 250 regisztrációs irodájában igényelhető. A programban hat bank és a teljes takarékszövetkezeti hálózat összesen 1300 fiókja vesz részt. Akár tárgyi fedezet nélkül is hozzá lehet jutni 500 ezertől 25 millió forintig terjedő összegű folyószámla-hitelkerethez.

A tavaly igényelt kártyák után tízmillió forint hitelkeretig 2 százalékos kamattámogatás jár. Az idén befogadott igénylések után viszont már csak 1 százalékos a támogatás ugyanekkora hitelkeretig, jövőre pedig teljesen megszűnik a dotáció. Továbbra is átvállalja viszont az állam a Hitelgarancia Rt. által felszámított készfizető kezességvállalási díj felét.
Mindez azonban nem jár ingyen a vállalkozásoknak. A VOSZ, illetve tagszervezeteinek, valamint a területi kereskedelmi és iparkamarák tagjainak nem kell regisztrációs díjat fizetniük. A fenti érdekképviseletek társult szervezeteihez tartozó vállalkozásoknak 8500, míg az egyik szervezethez sem tartozóknak 17000 forintot kell az igénylésért leróniuk. 

A hitel nagyságától függően változó összegű kártyadíjat számítanak fel a bankok. A legfeljebb ötszázezer forintot igénylőknek 15 ezer forintos költséggel kell számolniuk, a 25 milliós hitelkeretű kártya pedig 160 ezer forintba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában