Ország-világ

2007.06.12. 17:56

Újabb távozó kormánytagok?

Konkrétumokról nem beszélt, de a kabinet átalakításának tényét kategorikusan nem cáfolta a kormányfő. A hírek szerint azonban Szilvásy György kancelláriaminiszter napokon belül távozhat a kabinetből. Gyurcsány Ferenc kedden villámlátogatásra Koppenhágába utazott.

Tibay Gábor–Gyükeri Mercédesz (Koppenhága)

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Gyurcsány szerint Dániában is összevonnak iskolákat, kórházakat, folyik a nyugdíjrendszer átalakítása.
[/caption]Kérdés, hogy az eddig minden negatív népszerűségi rekordot megdöntő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai túlélése érdekében rászánja-e magát kormánya átalakítására, és különösen az: mikor teszi mindezt. Szocialista körökben ugyanis terjedőben az a nézet, hogy Gyurcsánnyal – különösen egy esetleges elvesztett 2009-es európai parlamenti voksolás után – nem futnak neki a 2010-es hazai parlamenti választásoknak. Hogy addig biztosan marad-e a jelenlegi kormányfő, az attól is függhet, képes-e kormánya néhány tagját „beáldozva”, vérfrissítést sugallva továbbvinni reformpolitikáját – elképzelhető ugyanis, hogy ha minden a jelenlegiben marad, úgy a feketelevest az országgal lenyelető miniszterelnököt már 2008-ban felállíthatják az elégedetlen szocialisták.

Egyelőre azonban Gyurcsány Ferenc előre menekül: lapértesülések szerint három ponton módosíthat a közeljövőben kabinetjén. Az önkormányzati tárcát vezető Lamperth Mónika, a külügyekért felelős Göncz Kinga és Szilvásy György kancelláriaminiszter széke inoghat meg. Míg az első két érintett távozását nem erősítették meg, sőt, Göncz menesztését maga a kormányfő cáfolta kedden, úgy tudni, Szilvásy – a körülötte csúcsosodó folyamatos botrányok miatt – nem marad székében. Őt a korábbi kancelláriavezető, jelenleg szociális és munkaügyi miniszter Kiss Péter válthatja – mégpedig akár már néhány napon belül is.

A kormány mindenesetre hivatalosan cáfol. „Az elmúlt napokban több sajtóhír jelent meg a kormány átalakításáról, ezek találgatások, ennek megfelelően kezeljük őket – mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Daróczi Dávid arra a kérdésre válaszolva, lesznek-e személycserék a kormányban, illetve kancelláriaminiszter lesz-e Kiss Péter. „A miniszterelnök egyszemélyi döntést hoz a kormány átalakításával kapcsolatosan” – emlékeztetett Daróczi. A kormányátalakítás tényét a miniszterelnök egy hétfő késő esti televíziós műsorban nem cáfolta, igaz, nem is mondott konkrétumot: a riporteri kérdésre azt közölte, „hát előbb-utóbb biztos” lesz, de jelenleg nincs napirenden. Úgy tudni, a kabinet reformját – ha lesz ilyen – az Országgyűlés nyári ülésszakának végére időzítik.

A kabinet problémáinak további elemzése helyett egynapos skandináv látogatásra utazott kedden a kormányfő: június elejéhez képest szokatlan kánikula fogadta a magyar miniszterelnököt Dániában. Látogatásán Gyurcsány Ferenc más hasonlóságra is felhívta fel a figyelmet hazánk és az ország között. „Itt is összevonnak iskolákat, kórházakat, folyik a nyugdíjrendszer átalakítása, amely többek között a nyugdíjkorhatár emelését hozza magával. Pedig itt nincs is baj a versenyképességgel” – említette a dán miniszterelnök Koppenhága melletti rezidenciáján Gyurcsány. A magyar kormányfő Anders Fogh Rasmussennel folytatott tárgyalása után a „felvillanyozó reformfolyamat” másik fontos elemét is kiemelte: míg Magyarországon 3200 helyi önkormányzat van, Dániában most csökkentik 250-ről 90-re, a megyék helyét pedig 5-7 régió veheti át.

Az egynapos látogatáson, ahogy előző este Gyurcsány Ferenc berlini villámlátogatásán is, a legfőbb téma az új európai alapszerződés volt. A jövő heti EU-csúcs előtt a két miniszterelnök hangsúlyozta: a nyitott politikai kérdéseket most Brüsszelben tisztázni kell, hogy az év végére megszülethessen az elvetélt európai alkotmány helyett az unió működését szabályozó okmány. Arról azonban, hogy konkrétan milyen kérdésekre gondoltak, nem tettek említést.

A hatalom reformpopulizmussal beszél

Válságban van a magyar állam – írja a Gyurcsány Ferenc kormányzásának ezer napját összefoglaló, keddden ismertetett elemzésében a Nézőpont Intézet. A magát konzervatív-szabadelvűként meghatározó, tavaly alakult szakértői csoport szerint a miniszterelnök legfőbb felelőssége abban áll, hogy nem sikerült választ adnia az országot sújtó gazdasági, politikai és morális kérdésekre. „A legsúlyosabb probléma ma az, hogy az állam nem képes az alapvető feladatait ellátni” – mondta Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár. A hatalom eredmények nélküli „akciókormányzást” folytat, előkészületlenül, „reformpopulizmussal” beszél a reformokról, és nem sikerült megteremtenie az általános közbizalmat sem – tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel kutatásvezető politológus.

„A legsúlyosabb probléma ma az, hogy az állam nem képes az alapvető feladatait ellátni” – mondta Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár. A hatalom eredmények nélküli „akciókormányzást” folytat, előkészületlenül, „reformpopulizmussal” beszél a reformokról, és nem sikerült megteremtenie az általános közbizalmat sem – tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel kutatásvezető politológus. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában