Ország-világ

2007.06.01. 16:28

Újabb változatok a pozitív adóslistára

T. M.

Jövő áprilistól működhetne a bankok által régóta szorgalmazott pozitív adóslista Magyarországon. Továbbra is az a terv, hogy az adatbázisba mindenki automatikusan bekerülne, aki megbízhatóan törleszti korábbi tartozását – mondta el Gaál Gyula, a lakossági banki szolgáltatások átalakítását koordináló miniszterelnöki megbízott. A legújabb javaslatok szerint viszont ahhoz már az ügyfél hozzájárulására lenne szükség, hogy az adatait bárki megnézhesse.

Az előzetes becslések szerint az elmúlt két évben akár 1-1,5 százalékkal lehetett volna alacsonyabb a fedezet nélküli fogyasztási hitelek kamata, ha lett volna pozitív hitelnyilvántartó rendszer – mondták el érdeklődésünkre az OTP Banknál. A Budapest Bank is támogatja a jó adósok nyilvántartását. Arra a kérdésre viszont egyelőre nem kaptunk választ a pénzintézettől, hogy mennyivel kedvezőbb feltételekkel adna újabb kölcsönt a jó hiteltörlesztőknek. Az Erste Bank szerint csak akkor lenne értelme a pozitív listának, ha minden bank továbbítaná az adatait a rendszerbe.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos érdeklődésünkre elmondta: továbbra is ellenzi a pozitív adóslistát. Még mindig nem lát egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a pozitív lista jár olyan nagy előnyökkel az állampolgárok számára, ami indokolná a jogaik korlátozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában