Ország-világ

2007.06.21. 05:27

Vágyat ébreszt az embergyökér

Tucatnyi bajra hoz enyhülést és életerőt ébreszt a ginzeng gyökérből nyert kivonat

D. Á.

Tucatnyi bajra hoz enyhülést a ginzeng gyökérből nyert kivonat. A Kína észak-keleti részéről és Koreából származó növény gyógyító és vágyfokozó hatását már az ókori orvoslásban is ismerték. Emberhez hasonló formája miatt varázserőt tulajdonítottak neki. A porrá őrölt gyökérből kinyert hatóanyagból készülő csodaszerek javítják a szervezet ellenállóképességét, oldják a stresszt.

Az Egyesült Államokban működő Mayo Klinika daganatkutató csoportja nemrég számolt be az amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves kongresszusán a ginzeng gyökérrel szerzett legújabb tapasztalatairól. Eredményeik szerint a nagyobb dózisú ginzenggel kezelt daganatos betegek kevésbé voltak fáradékonyak, életerejük pedig nőtt. Debra Barton kutatásvezető elmondta, hogy tapasztalataik szerint a ginzeng segít legyőzni a szervezetet érő környezeti stressz hatásait. Mivel a daganatos betegek folyamatos stresszben vannak, a kutatók szerint a növény kiegészítője lehet a jelenlegi terápiáknak.

Az orvosok 282 beteget vontak be a 8 hetes vizsgálatukba. A pácienseket négy csapatba sorolták: egy csoport placebót, a másik három pedig három különböző mennyiségű – 750, 1000 és 2000 milligramm – ginzenget kapott a kezelés alatt. A nagyobb adagot fogyasztók energikusabbá váltak, mentális, testi, és lelki állapotuk javulásáról számoltak be. Barton egyelőre mégsem ajánlja, hogy minden beteg kezelésének azonnal része legyen a gyökér.

„Eredményeink biztatóak, de további kutatások szükségesek a terápia bevezetéséig” – mondta a szakember, aki nem híve a ginzeng bolti árusításának sem. A növény túlzott fogyasztása ugyanis veszélyes lehet a kismamákra a terhesség első három hónapjában, illetve a szoptatás idején. A ginzeng-kezelést kerülnie kell a magas vérnyomásban, szívritmuszavarban vagy légúti betegségben szenvedőknek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában