Ország-világ

2007.06.11. 06:00

Változik már a kötelező is

A káresemény után három hónapon belül nyilatkozniuk kell a biztosítóknak, az ismeretlenek által okozott károkból többet kell megtéríteniük, az ügyfelek pedig egyszerűbben válthatnak majd társaságot. Ezek a július elsején életbe lépő új szabályozás főbb pontjai.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] „Tájkép” csattanás után. Július elsejétől az ígéret szerint lényegesen egyszerűbb lesz az ügyfelek dolga a balesetek utáni biztosítási ügyintézésben.
[/caption]Lényegesen egyszerűsödik az ügyfelek dolga a biztosítóváltásnál a parlament által elfogadott új biztosítási törvény, valamint a készülő felelősségbiztosításról szóló kormányrendelet módosításának értelmében. A korábbi gyakorlattal ellentétben már nemcsak az ügyfelek szerezhetik be a kártörténeti (bónusz-málusz) igazolást, hanem a jövőben a kiválasztott biztosítótársaság megkérheti azt a korábbi cégtől. Az autótulajdonosoknak csupán az a dolguk, hogy segítsenek beazonosítani szerződésüket. Ehhez elegendő a korábbi biztosító nevén kívül a rendszámot és a kötvényszámot megadni. A kötvényszámát az is könnyen kiderítheti, akinek elkallódtak szerződéskötéskor kapott dokumentumai. Ha csekken fizet az ügyfél, akkor a céduláról is leolvashatja a számot, ha bankon keresztül utalja a pénzt, akkor a pénzintézetet vagy a biztosítót felhívva kaphatja meg a hiányzó adatot.

A kártörténeti igazolás átvételéig egyből a legrosszabb, M4-es kategóriába sorolják a társaságok az új ügyfeleket. A jelenlegi gyakorlat szerint 90 napig A0-s, semleges fokozatba kerülnek a mulasztók, és csak a türelmi idő lejárta után sorolják be őket az M4-es kategóriába az igazolás beszerzéséig. Az azonnali lefokozásnak a magyarázata az, hogy aki ennél jobb kategóriába tartozik, az úgyis igyekezni fog minél előbb megadni az adatokat. Akinek viszont amúgy is a legrosszabb fokozat szerinti a besorolása, nem tud jobb besorolásba kerülni – magyarázta érdeklődésünkre a Pénzügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény végrehajtását segítő, készülő kormányrendelet egyik legfontosabb módosítása lenne, hogy az azonosítatlan jármű által okozott, halálesettel vagy súlyos személyi sérüléssel járó baleseteknél nemcsak a személyi sérüléshez kötődő károkat (például a kórházi költségeket), hanem a gépjárműkárokat is megtérítenék. Ennek fedezete a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által a biztosítók befizetéseiből működtetett Kártalanítási Számla lenne – mondta el kérdésünkre Forgács Zoltán, a Mabisz ügyvezetője. Hangsúlyozta: ez természetesen nem azt jelenti, hogy az összes ismeretlen által okozott kárt megfizetik az alapból, a lehetőség szigorúan csak a súlyos vagy halálos balesetekre vonatkozik. Ezek pontos definícióit a végleges rendelet tartalmazza majd.

Az új törvényi rendelkezések szerint a biztosítóknak a káreseményt követően három hónapon belül vagy kártérítési javaslatot kell tenniük a kárt elszenvedő autósoknak, vagy meg kell indokolniuk a kár elutasítását. Eddig csupán a külföldön okozott baleseteknél volt ilyen kötelezettség. Ez azonban nem azt jelenti, hogy három hónapon belül automatikusan fizetniük kell a biztosítóknak, csupán azt, hogy nyilatkozniuk kell a döntésükről – oszlatta el a lehetséges félreértéseket Forgács Zoltán.

Megmaradhat továbbra is a novemberi roham

Továbbra is csak január elsejei időponttal lehetne kötelező biztosítót váltani. Ezzel szemben a társaságok többsége támogatná, hogy a felelősségbiztosítási szerződések évfordulója ne minden esetben január elseje legyen, hanem hasonlóan a többi biztosításhoz, az évforduló legyen a szerződéskötés időpontja – mondta Forgács Zoltán. A mai rendszerben a biztosítók október 31-én hirdetik meg díjakat, az ügyfeleknek pedig amennyiben társaságot akarnak váltani, december elsejéig kell felmondaniuk szerződésüket a régi biztosítójuknál. Így gyakorlatilag egy hónap kampányának eredményességétől függ, melyik társaság hány új ügyféllel gazdagodhat, vagy hányat veszíthet el. Az autósoknak pedig gyakran nincs elegendő idejük döntésük megfontolására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában