Ország-világ

2007.06.06. 06:02

Vége a nagy cégek kiskirályságának?

Nem húzhatnák a vállalkozások időtlen időkig a megrendelt termékek, szolgáltatások árának kifizetését a körbetartozások visszaszorítását szolgáló törvény elfogadása után. Az építőipari beszállítók jelzálogjogot jegyeztethetnének be vállalkozási díjuk erejéig arra az ingatlanra, amelyen munkát végeznek.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A körbetartozás mértéke egyes szakértői becslések szerint 200 milliárd forintra rúg, míg mások szerint 700 milliárdra tehető
[/caption]Minden parlamenti képviselő támogatta a hétfői szavazáson a vállalati körbetartozások mérsékléséről született törvényjavaslat részletes vitára bocsátását. A javaslat a csőd-, a közbeszerzési törvény, valamint a polgári törvénykönyv egyes rendelkezéseinek módosításával szeretné felszámolni a körbetartozást. Ennek mértéke egyes szakértői becslések szerint 200 milliárd forintra rúg, míg mások szerint 700 milliárdra tehető. A jelenség leginkább az építőipart és a mezőgazdaságot sújtja.

A mostani javaslat a csődtörvényben megtartja azt a szabályt, hogy a hitelezőnek mindenekelőtt fel kell szólítania az adóst a teljesítésre. Új szabály viszont az, hogy a fizetésképtelenséget a bíróság akkor állapítja meg, ha a teljesítést követő tizenöt napon belül az adós nem vitatta a követelést, majd az azt követő felszólításra sem fizetett. Az építőipari alvállalkozókat védő fontos változás, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása szerint az építési szerződéseknél a vállalkozók a díjuk erejéig jelzálogjogot jegyeztethetnének be arra az ingatlanra, amelyen munkát végeznek. Az eredeti javaslat szerint ez akkor lenne érvényes, ha a szerződő felek nem kötnek ettől eltérő megállapodást. A gazdasági és informatikai parlamenti bizottság módosító javaslata szerint viszont ezt a kitételt törölni kell a törvényből, mert a nagyvállalkozóknak kibúvót jelenthetne.

A közbeszerzési törvény módosítása kimondaná azt is, hogy ha a vállalkozó teljesíti a megbízást, tizenöt napon belül el kell kezdeni az átadás-átvételi eljárást. Az építési beruházásoknál tizenöt nap elteltével akkor is ki kell adni a teljesítésigazolást, ha a megrendelő késlekedik az átvétellel. A kifizetést, vagy annak megtagadását közzé kell tennie az ajánlatkérőnek a honlapján. A kifizetés határideje a teljesítéstől számított harminc, uniós forrásból származó beszerzésnél hatvan nap. A megrendelő és a vállalkozó halasztott vagy részletfizetésben is megállapodhat. Ha ezek a határidők lejártak, akkor az ajánlattevő vállalkozó azonnali fizetési megbízást nyújthat be az ajánlatkérő bankszámlája terhére.

Problémát jelent a gyakorlatban, hogy sok vállalkozás nem kapja kézhez a teljesítési igazolást, holott a szerződésben előírt munkát a megállapodott időn belül megfelelő minőségben elvégezte. Sőt, olyan is gyakran előfordul, hogy a megrendelő a projekt végén az elvégzett munkát ál minőségi kifogással nem veszi át, a vállalkozót pedig késedelemre hivatkozva kötbérrel akarja sújtani – hangsúlyozta Morva Gábor, a körbetartozásokat vizsgáló Eye Watch Global Network Kft. kommunikációs igazgatója.

Körbetartozás alapvető okai

– Alultőkésített vállalkozások – Kényszerűségből áron aluli vállalások – Egyre több az olyan cég, amely a hiányt mindig csak a következő projektből tudja finanszírozni – Tisztességtelen piaci szereplők visszaélnek erőfölényükkel – A megrendelők önkényesen nem tartják be a fizetési határidőket – A jó teljesítés elismerésének kijátszása – A hatályos jogi szabályozás hiányosságai – Kamarai-, ill. egyéb érdekvédelmi szervezetek hiánya Forrás: Eye Watch Global Network Kft.

– Kényszerűségből áron aluli vállalások

– Egyre több az olyan cég, amely a hiányt mindig csak a következő projektből tudja finanszírozni

– Tisztességtelen piaci szereplők visszaélnek erőfölényükkel

– A megrendelők önkényesen nem tartják be a fizetési határidőket

– A jó teljesítés elismerésének kijátszása

– A hatályos jogi szabályozás hiányosságai

– Kamarai-, ill. egyéb érdekvédelmi szervezetek hiánya

Forrás: Eye Watch Global Network Kft. A körbetartozás mértéke egyes szakértői becslések szerint 200 milliárd forintra rúg, míg mások szerint 700 milliárdra tehető -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában