Ország-világ

2007.06.08. 19:03

Vonatkésés a jegy áráért

Minden vonatnál meg kellene téríteniük a vasúttársaságoknak a késés árát – áll a parlament napirendjére tűzött fideszes javaslatban. Az előterjesztésről pénteken a gazdasági és közlekedési miniszter is tárgyalt.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A fideszes képviselői javaslatot – térítsék meg a késés árát – második nekifutásra napirendre tűzték, sőt, a parlament szinte egyhangúlag támogatja – fotó: Kallus György
[/caption]A jövőben elképzelhető, hogy nem csak az Intercity utasai kaphatnák vissza a jegy árát, ha a vonat késve érkezik. Egyebek mellett ez az elképzelés is téma volt azon a pénteki megbeszélésen, amelyen Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Koszorús László fideszes képviselő, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke és a MÁV szakértői vettek részt. Emellett tárgyaltak az internetes jegyértékesítés bevezetéséről és a vasúti szerelvények takarításáról is – közölte Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője. A megbeszélésen szóba került az utasjogi biztos posztjának létrehozása is, amely a jövőben a fogyasztóvédelmet erősítené. A fideszes képviselőknek másodszori próbálkozásra sikerült a parlament napirendjére vetetniük a kulturált vasúti személyszállításról szóló törvénytervezetüket. A javaslatot múlt heti ülésén elutasította az Országgyűlés gazdasági bizottsága, most szerdán viszont már támogatta.

Ezt követően a parlament is szinte egyhangú szavazással napirendre vette a törvényjavaslatot. Az előterjesztésben egyebek között azt javasolják az ellenzéki képviselők, hogy ne csak az Intercityk, hanem minden más vonat csúszása miatt is fizesse vissza a vasúttársaság a jegy árának egy részét. A Bajorországban működő modellt szeretnék bevezetni: ott negyedóra késésnél az ár negyede, egyórásnál a teljes összeg visszajár. Koszorús László képviselő szerint naponta tizenhétezer utas bosszankodik a vasúti késések miatt. A vonattal utazók érdekeinek védelmére azért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert nem terhelik úgy a környezetet, mint például az autósok – érvel a képviselő. Emellett az online jegyvásárlás bevezetését, illetve a vonatok rendszeres karbantartását és takarításának miniszteri rendeletben való szabályozását is szorgalmazzák. A koalíciós pártok támogató szavazatait nagy valószínűséggel Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek köszönheti a Fidesz, ugyanis a tárcavezető a múlt heti kormányülésen támogatásra javasolta az ellenzéki elképzelést.

A tegnapi megbeszélésen nemcsak a módosító javaslatról esett szó, hanem arról is, hogy július elsejétől elindul a MÁV önálló személyszállítási vállalata, a MávStart, amelytől a gazdasági tárca vezetője azt várja, hogy az utasok számára érezhetően javuljon a közlekedés színvonala. A minisztérium álláspontja szerint az új személyszállító vasúti társaság megjelenésével párhuzamosan szükség van a vasúti törvényben önálló utasjogi fejezet megalkotására is.

Kóka János a közelmúltban intézkedési tervet kért a MÁV és a vasúti hivatal vezetésétől. A készülő terv az utaspanaszok érdemi kivizsgálására, a megfelelő utastájékoztatásra, a kulturált jegyvásárlásra, az utasbiztonságra és a mozgáskorlátozottak utazási feltételeire vonatkozó garanciákat tartalmazza majd.

Okkal bosszús az utas, ha nem időben ér célba

A külső körülmények hirtelen megváltozása okozza a vasúti késések húsz százalékát, az időtartam nagyságát tekintve pedig ötven százalékot tesznek ki – tudtuk meg a MÁV kommunikációs igazgatóságától. A külső körülmények miatti késéseket leggyakrabban a kedvezőtlen időjárási körülmények, a közút és a vasúti kereszteződésekben történő balesetek, öngyilkossági kísérletek, valamint a rongálások okozzák. A késések fennmaradó része a pályavasúti eszközök, illetve a vasúti villamos hálózat meghibásodásaiból, illetve a felújítási munkálatokból ered.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában