Ország-világ

2007.08.26. 12:32

A mi kis Morozovunk

Pavlik Morozov a sztálini Szovjetunió emblematikus figurája volt. És ha hiszik, ha nem, most már nekünk is van egy ilyen kis hősünk. Sokat nem tudunk róla, de annyit igen, hogy óvodás, s hogy a Magyar Gárda tagja akar lenni.

Stanga István

Nyilván a Magyar Gárda kiváltotta különböző érzelmek (a megalakulása okán támadt ellenszenv, illetve eufória) magyarázzák, hogy ostobábbnál ostobább, hiteltelennél hiteltelenebb  nyilatkozatok látnak napvilágot innen is, onnan is. Ezek között említhetnénk – persze, a teljesség ignye nélkül – a Fidesz álláspontját, miszerint Gyurcsánynak köszönhető a gárda létrejötte (mellesleg ezt mondta Vona Gábor Jobbik-vezető is), Lendvai Ildikó véleményét, hogy tudniillik Wittner Mária felszólalásával a pártja vallott színt, majd az ez utóbbira reagáló Szijjártó Pétert, aki úgy vélte, Wittnert az ''56-os múltja, halálra ítélése okán tisztelni kell (oké, csak nem ez volt a kérdés). És akkor még nem szóltunk a KDNP „fasiszta kártyázásáról”, az egyházak magyarázatairól (érdekes, hogy a kereszténydemokraták miért nem ez ügyben teszik le a voksukat), meg jó néhány, alig pár tagot számláló szervezet közleményéről.

De mi most ne a nyilatkozat-háborúval foglalkozzunk, hanem a gárdaavatás egyik olyan momentumával, amit mulatságosnak éppen úgy tarthatunk, mint szomorúnak. Miről is van szó? Nos, a várbeli eskütételt követő beszédében a Jobbik elnöke – aki a nemzetet fenyegető veszélyek létével indokolta a Magyar Gárda életre hivását – elmondta, hogy vagy kétezren jelezték belépési szándékukat, köztük egy óvodás is. Hogy vajon egy 4-5 éves gyerek miért nem focista, masiniszta vagy tűzoltó akar lenni (esetleg vadakat terelő juhász), azt fel nem foghatom, miként arról sincs sejtésem se, hogy kik lehetnek azok a szülők (mert nyilvánvalóan az ő túlbuzgóságukról van szó), akik úgy érzik, csemetéjüknek a gárdában a helye.

Megjegyzem, nem ez lenne az első eset a történelemben, hogy gyerekeket használnak fel különféle ideológiák érdekében. Nem tudom, mond-e Önöknek valami az a név, hogy Pavlik Morozov. Nos, ez a kisfiú a sztálini Szovjetunió afféle emblematikus figurája volt, száz- és százezer úttörő példaképe. Hogy miért? Azért, mert a hatóságoknál a saját apját jelentette fel a kolhozvagyon megkárosítása miatt. (Más kérdés, hogy – állítólag e tette miatt – a család meggyilkolta őt.) Persze, ez a kedves történet nem volt egyedülálló, hála a szovjet propagandagépezet munkálkodásának. Legalább ennyire ismert eset, hogy a sahti per (1928-ban egy seregnyi, a szénbányaszatban dolgozó mérnök ellen folytattak koncepciós eljárást) egyik vádlottjának 12 éves kisfia levélben kérte apja főbelövését.

Szerencsére a mi kis Morozovunk még messze nem tart itt. Nem kér kivégzéseket, és nem jelent fel senkit. Ehelyett azt teszi, ami a dolga: játszik, ismerkedik a világgal..., és persze, tanul. Hogy felnőve sokkal okosabb legyen, mint azok, akik most róla és a nevében beszélnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában