Ország-világ

2007.08.24. 18:41

A miniszter vizitel

Elfogadhatatlan, hogy egyes kórházi vezetők nem tudják megmondani, mennyi bevétele, illetve kiadása van intézményüknek, ugyanakkor az összkép kedvező a szakminiszter szerint.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignright" width="260"] Horváth Ágnes: a 137 magyar kórház fele jól gazdálkodik
[/caption]A 137 magyarországi kórház fele rendben gazdálkodik, negyedüknél azonban anyagi problémák vannak – összegezte a „nagyvizit” során szerzett tapasztalatokat Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban. A tárcavezető június közepe óta negyven vidéki és fővárosi intézményt keresett fel „rajtaütésszerűen”, azaz előzetes bejelentés nélkül, hogy a valós állapotokról, a mindennapi működésről szerezzen benyomásokat – többek között arról is, mekkora és mennyire átlátható várólistákkal találkozhatnak a tervezhető műtétre váró páciensek, tiszták-e a betegszobák, van-e vécépapír a mosdókban.

Horváth Ágnes és Kovács Attila államtitkár a kórházlátogatások során az intézményvezetőkkel is konzultált arról, hogyan sikerült az alkalmazkodás az áprilisi ágyszámcsökkentéshez, a struktúra szűkítéséhez. Egyes intézmények esetén meglepő tapasztalatokkal hagyták el a gazdasági vezető és a kórházigazgató szobáját. „Akadt olyan intézmény, ahol a vezetők nem tudtak válaszolni arra az egyszerű kérdésre: mennyi bevétellel, illetve kiadással számolnak. Ez elfogadhatatlan” – mondta Horváth Ágnes. A tárcavezető szerint a 137 magyar kórház fele jól gazdálkodik, viszont az intézmények negyedének büdzséje mínuszban van. Akad olyan kórház, ahol még megtakarítás is mutatkozik, van olyan fekvőbeteg-intézmény, ahol közepes mértékű a pénzügyi kockázat, viszont máshol súlyos anyagi gondok vannak. Kovács Attila kedden Békéscsabán számszerűsítette is az egészségügyi intézmények hátralékait: 50 milliárd forintos adósságról beszélt. Horváth Ágnes ehhez pénteken hozzátette: az adósságállomány 80 százalékát 25-30 kórház halmozta fel. Közölte: mivel pozitív az Egészségbiztosítási Alap mérlege, segíteni fognak a rossz anyagi helyzetben lévő kórházaknak, azonban – mint hangsúlyozta – ez nem jelent adósságkonszolidációt.

Horváth Ágnes hozzátette: a fenntartók, döntő többségükben az önkormányzatok felelőssége, hogy az intézményeket rábírják a helyes gazdálkodásra. Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a reform őket is érzékenyen érintette, 120 ággyal karcsúsodott az intézmény jelenleg kevesebb, mint 1400 férőhellyel működik, de az 1632 embert foglalkoztató kórháznak nincsenek tartozásai.

A nagyvizit indulásakor Horváth Ágnes megjegyezte: a kórházak lassan ocsúdnak fel, jellemzően még nem kezdték el az átállást az új struktúrára, a szükséges leépítések esetében is halogatás történik. Lapunk kérdésére az azóta szerzett tapasztalatokról elmondta: az intézményekben még mindig nehezen indulnak el az átalakítások, hosszúra nyúlik a döntéshozatali idő. Az orvosok, ápolók létszámcsökkentésével kapcsolatban pedig megjegyezte: egyes vidéki kórházakban orvoshiány van, ezért a közalkalmazotti bérek két-háromszorosával próbálják oda csábítani a doktorokat.

A Fidesz szerint az egészségügyi miniszternek csak akkor van joga a kórházak anyagi helyzetének felelőseiről beszélni, ha a kormány visszaadta azt a 250 milliárd forintot, amelyet a megszorítások során elvont az intézményektől. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerint a felelősség szó emlegetése csak akkor jogos, ha nem tartanak létbizonytalanságban több ezer orvost és egészségügyi dolgozót.

Szakpolitika vitában nem vesz részt Sólyom

„A köztársasági elnök nem vesz részt szakpolitikai alternatívák megvitatásában, ezeket a vitákat az Országgyűlésben kell lefolytatni” – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője, Kumin Ferenc azután, hogy a Fidesz Sólyom László közbenjárását kérte az egészségügy helyzetét illetően. Mikola István ugyanis csütörtökön arra kérte a köztársasági elnököt, hogy „vezesse le az alkotmányból (...), hogy az egészségügy elért színvonalából nem lehet visszalépni”. Kumin Ferenc elmondta: Sólyom László nyilatkozataiban, interjúiban, beszédeiben véleményét, aggodalmait, hiányérzeteit sosem leplezte, de közjogi értelemben csak alkotmányossági kifogást támaszthat a törvénytervezetekkel szemben, egyet nem értése esetén pedig megfontolásra visszaküldheti a jogszabályt az Országgyűlésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában