Ország-világ

2007.08.04. 07:22

Alkalmazkodnak, vagy bezárnak

Nehéz helyzetbe kerültek az új felvételi rendszerrel a kisebb felsőoktatási intézmények. A tárca szerint az elvárások megegyeznek, a verseny dönti majd el, melyik főiskola, egyetem marad talpon.

Almási B. Csaba – Bánky Bea

Amíg a nagy egyetemek jól jártak az idei, megreformált felvételi rendszerrel, addig a kisebbek – különösen a vidéki főiskolák – közül többen félthetik a jövőjüket. Sok intézmény ugyanis nem tudta betölteni a keretszámát: kevesebb diákkal vágnak neki a következő tanévnek, s néhány szakot nem is tudnak elindítani. Ez pedig lehet, hogy az első lépés az iskola önállóságának felszámolásához vagy végleges megszüntetéséhez.

Néhány rektort, főigazgatót sokkoltak ezek a fejlemények, van, aki úgy fogalmazott: a minisztérium a nyakukra helyezte a kést. Egy alföldi főiskola vezetője a lapunknak azt mondta: az oktatási tárca vezetői szerint ugyan a minőségi kritériumok döntenek, csakhogy azt elfelejtik, hogy az újabb, kisebb intézmények hatalmas hátrányban vannak a régi nagyokkal szemben. Ez utóbbiakat ugyanis sokkal jobban ismerik a középiskolások, nagyobb a presztízsük, több lehetőségük van a marketingre. Holott lehet, hogy a túl nagy létszám, a megkövesedett struktúrák, elvek miatt semmivel sem tudnak jobb színvonalon oktatni, mint egy friss szellemiségű, az alacsonyabb létszám miatt elmélyültebb képzést nyújtó főiskola.

A kormány az idén tudatosan csökkentette – hatezerrel – az államilag támogatott felvehető hallgatók számát, s módosította a képzési területeket, preferálva a természettudományos, műszaki és informatikai képzést, a jogi, gazdálkodási, bölcsész- és agrárterületek hátrányára. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: az új felvételi rendszerről már régóta tudtak az intézményvezetők, ezért nem érti néhányuk meglepetését. Így azokkal a kérésekkel sem tud mit kezdeni – tette hozzá –, hogy a minisztérium egyenlítse ki a különböző intézmények között a felvett hallgatók létszámát, hiszen ezt a törvény egyfelől nem engedi, másfelől a mostani rendszer sokkal demokratikusabb, mint a régi, amikor központilag döntöttek az intézményi keretszámokról. Manherz Károly úgy véli, biztos, hogy nincs szükség 72 egyetemre, főiskolára, de az oktatási kormányzat nem adminisztratív módon akarja csökkenteni a számukat, hanem a verseny dönt arról, melyek maradhatnak talpon. Az államtitkár szerint a nehéz helyzetbe került intézmények előtt több út áll. Megoldás lehet, hogy integrálódnak nagyobbakba, mint például a szombathelyi Berzsenyi Főiskola a Nyugat-magyarországi Egyetembe, s Baján is arról gondolkodnak, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel egyesülnek. De kísérletet tehetnek arra is, hogy olyan szakokat indítanak, amelyek nem annyira elterjedtek, speciálisnak számítanak, mégis magas színvonalú képzést tudnak nyújtani a hallgatóknak.

Pótfelvételi: még másfél hétig lehet jelentkezni
Augusztus 13-ig lehet jelentkezni felsőoktatási intézménybe azoknak, akiket nem vették fel a választott szakra, vagy esetleg nem is jelentkeztek. A felsőoktatási intézmények kiegészítő (K) képzéseket is meghirdethetnek. A frissített lista már megtalálható a www.felvi.hu-n. A pótfelvételi eljárásban javarészt költségtérítéses szakokat hirdettek meg az intézmények.

Kivételt jelent ez alól a felsőfokú szakképzés (F jelű képzések), itt ugyanis még államilag támogatott képzésre is lehet jelentkezni, és az ide felvetteknek nem kell képzési hozzájárulást sem fizetniük. A felsőfokú szakképzés tandíjmentes, ráadásul a felvettek részesülnek mindazon hallgatói juttatásokban – diákigazolvány, kollégiumi ellátás – mint az egyetemisták, főiskolások. A meghirdetett 12500 államilag finanszírozott helyre eddig mindössze ötezren jelentkeztek, azaz még 7305-en élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. A pótfelvételihez külön jelentkezési lap készült, amelyet a felsőoktatási intézménynél vagy az OFIK ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, Budapest, Reviczky u. 6.) lehet ingyenesen beszerezni. A jelentkezési lapot a mellékletekkel együtt közvetlenül a felsőoktatási intézménybe kell eljuttatni. Elektronikus jelentkezésre nincs lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában