Ország-világ

2007.08.24. 15:41

Az energiatakarékossági keret csak harmada fogyott el

A megpályázható 2,4 milliárd forintos keretnek eddig csupán alig harmadát osztotta szét az Energiaközpont Kht. a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) 2007 keretében.

N.M.

A lakosság, a lakásszövetkezetek és a társasházak részéről az április tizediki kiírás óta körülbelül 4500-an igényeltek vissza nem térítendő támogatást vagy kedvezményes hitelt. Támogatást régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, a meglévő fűtési és melegvíz-ellátási rendszer korszerűsítésére vagy megújulóenergia-felhasználást növelő beruházásokra (napkollektor beüzemelésére) lehet igényelni.

A tavalyi kiíráshoz képest változtak a feltételek, valószínűleg ennek köszönhető, hogy eddig idén a tavalyi nyolcezernél jóval kevesebben pályáznak. Tavaly még a beruházási költség 30 százalékáig lehetett támogatásra pályázni, nyílászárócserére 300 ezer, fűtéskorszerűsítésre 300 ezer, azaz egy lakás esetében összesen 600 ezer forint erejéig. Idén a gazdasági tárca (GKM) 15 százalékra csökkentette a támogatás mértékét, amely lakásonként maximum 265 ezer forint lehet. Szintén változás tavalyhoz képest, hogy a szükséges önerőt nemcsak saját forrásból, hanem hitelből is lehet fedezni, de a beruházás teljes egésze is fedezhető a kedvezményes hitelből.

A NEP támogatásaira az erre kialakított formanyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni. Az igénylőlapot GKM honlapjáról (www.gkm.gov.hu), s az Energiaközpont Kht. irodájából is be lehet szerezni. Magyarországon 3,5 millió hagyományos építésű lakás van, ebből mintegy 3 millió rossz energetikai tulajdonságú. A tapasztalatok szerint átlagosan 900 ezer-1 millió forintos beruházással mintegy harminc százalékos energia-megtakarítást lehetett elérni. Egy átlagos családi ház energetikai korszerűsítésére szánt összeg körülbelül 8-9 év alatt térül meg, ennyi idő alatt lehet a számlákon megspórolni az elköltött pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában