Ország-világ

2007.08.28. 18:22

Csökkenhetnek a nyugdíjak

Csökken a 2008-tól megállapítandó nyugdíjak összege a korábbiakhoz képest – közölte kedden az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakigazgatási főosztályvezetője.

BAMA

Hidasi László elmondta: a változás egyik legfontosabb oka, hogy a nyugdíj összegének megállapításakor az eddigiekhez képest más kereseti, jövedelmi adatokat kell figyelembe venni. A kereseteket, jövedelmeket csökkenteni kell a személyi jövedelemadón túl a nyugdíjjárulékkal, az egészségbiztosítási járulékkal, a magánnyugdíj-pénztári tagok esetében a tagdíjjal, a munkavállalói járulékkal, a vállalkozói járulékkal, így a megállapítás alapja alacsonyabb lesz.

A csökkenés mértéke változó lehet a különböző tényezők hatására, egyeseknél öt, másoknál akár tizenöt százalékos is lehet az eltérés. A nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek, jövedelmek átlagából kell kiszámítani úgy, hogy a régebbi, alacsonyabb jövedelmeket aktualizálják, azaz valorizálják. Ez eddig a nyugdíjazást megelőző három év előtti jövedelmekre vonatkozott, míg az új szabályozás szerint ez teljes körű lesz, azaz a nyugdíj megállapítását megelőző évig fog megtörténni.

Fidesz: ne vegyék el a 13. havi nyugdíjat!

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, tegyen intézkedéseket, hogy a jövőre nyugdíjba vonulók ne 8 százalékkal csökkentett ellátásban részesüljenek, azaz ne vegyék el a 13. havi juttatásukat – hangoztatta kedden a párt szóvivője. Szijjártó Péter azt is követelte, hogy a kabinet haladéktalanul garantálja az egészségügy működőképességét. Budai Bernadett kormányszóvivő közölte, hogy az utolsó három év keresetei valorizáltan fognak számítani a nyugdíj alapjánál, továbbá a nyugdíj nettó összegét a teljes nettó jövedelem alapján számítják ki. Így lesz, akinek csökkenni, lesz, akinek emelkedni fog a nyugdíja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában