Ország-világ

2007.08.15. 18:03

Defektet kapott a pannon puma

A pénzügyi tárca továbbra is tartja a konvergenciaprogramban lefektetett célt, nem módosít

Tibay Gábor

Megbukott a kormány gazdaságpolitikája, a magyar gazdaság pedig egyenesen kilátástalan állapotban van – közölte tegnap Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője. Ebben a helyzetben elengedhetetlen, hogy a kormány vessen véget az ámokfutásnak – jelentette ki a politikus. Az ellenzéki párt arra alapozza borúlátó véleményét, hogy tegnap nyilvánosságra került a GDP-növekedés második negyedéves adata: ebből az derült ki, hogy a magyar gazdaság mindössze 1,4 százaléknyit növekedett a 2006-os év azonos időszakához viszonyítva. Ilyen alacsony növekedésre 1996, azaz a Bokros-csomag ideje és a Horn-kormány óta nem volt példa.

Bánki Erik szerint a visszaesésben szerepet játszottak az átgondolatlan egészségügyi és oktatási intézkedések. A képviselő hozzátette: a mezőgazdasági nehézségek miatt ősszel az élelmiszerek ára tovább emelkedik, rontva az inflációs mutatókat. A politikus összevetve a magyar mutatókat a környező országok adataival kijelentette: „a pannon puma defektet kapott”. Szlovákiában például 9 százalék fölötti a növekedés – mondta. Bánki Erik közölte: a kiutat a Fidesz Országgyűlés előtt lévő gazdaságélénkítő és adócsökkentő csomagjai jelenthetnék, amelyek a kis- és középvállalkozásokat támogatják.

A Pénzügyminisztérium ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy teljesíthető a konvergenciaprogramban is rögzített 2,2 százalékos növekedési cél: a tárca egyelőre nem módosította az adatokat.

Nem fogható csak a gyenge magyar GDP-növekedési adatra a forint zuhanása: több valuta, így a lengyel zloty vagy a török líra egyaránt megsínylette a pénzpiac tegnapi negatív hangulatát. Az azonban tény, hogy a bejelentés után kedden egy euróért a reggeli 253 helyett délutánra már 255 forint körüli összeget kellett fizetni, és az emelkedés tegnap sem állt meg, eljutott a 260 forintos árfolyam közelébe, majd javítva teljesítményén 257 forint alatt állapodott meg. A szakértők közölték: öt hónapja nem volt ennyire mélyen a hazai pénz árfolyama. Zuhant a tőzsde is: az index 1,7 százalékot veszített értékéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában