Ország-világ

2007.08.09. 05:39

Egyre több az autista, de kevés a szakember

A betegséget gyógyítani nem lehet, de ha időben felismerik, jól kezelhető. Ehhez viszont több szakember kellene.

Dreissiger Ágnes

Az autizmus nem csupán pszichológiai, pedagógiai, hanem elsősorban orvosi, biokémiai probléma. Az általánosan elfogadott nézet szerint az autizmus a központi idegrendszer, és az agy fejlődési zavara, melynek hátterében genetikus okok, vagy egyéb, az agyat ért károsító tényezők állnak. Az autizmus biológiai elméletét támasztja alá az is, hogy nagyjából ugyanolyan gyakorisággal jelenik meg a különböző területeken és kultúrákban, továbbá, hogy mindenütt a fiúk esetében gyakoribb.
Becslések szerint ezzel a személyiséget átható, kommunikációs és szociális zavarokkal járó fejlődési rendellenességgel Magyarországon mintegy 50 ezer ember küszködik. A betegség a viselkedésben, a kommunikációban, a képzeleti működésben és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik

Az autisták folyamatosan igénylik a segítséget. Számukra alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vagy érzelmeinek felismerése. Nem tudják mások viselkedését értelmezni, így reakcióik is váratlanok lehetnek. Az elmúlt negyven évben megháromszorozódott az autisták száma, megfelelően képzett segítőkből viszont hiány van.

A szakemberek szerint a betegségnek már 18 hónapos korban látható jelei vannak. A korai és megfelelő diagnózis – az értelmi fogyatékosságtól való megkülönböztetés – azért fontos, mert az autistáknál a fejlődés lehetősége elsődlegesen a külvilágra való nyitottság megteremtése és fenntartása lenne. Ezzel szemben az értelmi fogyatékosoknál a cél a meglévő képességek minél teljesebb kihasználása. Ma jellemzően 100 autistából csupán 5 válik önmagát ellátni képes felnőtté. Ez az arány a készségek fejlesztésével, megfelelő gyógypedagógia módszerekkel szinte bizonyosan növelhető lenne a szakemberek szerint.

 A Son-Rise módszert szülők dolgozták ki, szülőknek, éppen ezért nagyon gyermekközpontú és otthon is végezhető. Ez a program abból indul ki, hogy a gyermek legnagyobb erőforrása a szülő, hiszen senki sem ismeri annyira a gyermeket, mint saját szülei. A Son-Rise konkrét eszközöket ad, és segítséget nyújt ahhoz, hogy a szülők lehessenek gyermekeik legeredményesebb tanárai és terapeutái. Legfontosabb eleme a szerető, elfogadó magatartás.

A szülők egy ingerszegény szobában játszanak a gyermekkel úgy, hogy a kicsi irányít. A kis beteg bizalma így visszatér az emberek iránt és látja, hogy hatással tud lenni a számára gyakran zűrzavaros világra. A másik elterjedt kezelés a Lovaas-módszer, mely egy intenzív otthoni kezelési program. A személyre szóló foglalkozások két éven át zajlanak, legalább heti 40 órában. Az eredmények nagyarányú IQ-javulásról és a beiskolázás eléréséről számolnak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában