Ország-világ

2007.08.13. 10:33

Elgyengül az érdeklődés?

Még csak az első fecskék jelentkeztek az APEH-nál, akik a kibővült Start kártyás kedvezményeket szeretnék igénybe venni. Holott a munkavállalóknak és a cégeknek is megéri élni a lehetőségekkel.

VG-összeállítás

Egyelőre nem túl nagy az érdeklődés a július elsejétől kiváltható Start Plusz, valamint a Start Extra kártyák iránt. Előbbiből 284-et, utóbbiból pedig csak 260-at állított ki az adóhatóság július végéig az arra jogosultak részére. Visszaesett az érdeklődés a 2005 végén bevezetett, a pályakezdő fiatalok által kiváltható Start kártya iránt is. Míg tavaly az első félévben csaknem 20 ezren igényeltek Start kártyát az adóhatóságnál, addig az idei év azonos időszakában alig több mint 16 ezren.

A benyújtott kérelmeknek egyébként tavaly és az idén is csupán minimális részét kellett elutasítania az APEH-nek. Ennek két fő oka volt. Egyrészt az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 25. életévét, és nem volt felsőfokú végzettsége. A másik gyakori ok pedig az volt, hogy az igénylő a kérelmet a foglalkoztatásra irányuló jogviszony vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony létesítésének időpontját követően nyújtotta be az adóhatósághoz. Holott a jogszabály szerint az igénylőnek a foglalkoztatási jogviszony kezdetét megelőzően kell benyújtani az adatlapot az APEH-hoz. Ezt megteheti a pályakezdő az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban személyesen vagy meghatalmazott útján, s postán is feladhatja a kérelmet.

A munkaadó csak akkor számolhatja el a járulékkedvezményt a pályakezdő foglalkoztatása után, ha a jogosultnak a munkába lépést megelőző napon van Start kártyája vagy azt helyettesítő igazolása, vagyis a kártya a munkába lépést megelőző napon érvényes. A kártya érvényességének kezdete az adatlap benyújtásának napja, postázás esetén pedig az állami adóhatósághoz történő beérkezés napja. Vagyis mindez azt is jelenti, hogy az igénylőnek először érdemes megkeresni a munkahelyet, kiváltani a Start kártyát, majd munkaviszonyba lépni. A munkaadónak be kell tartania a járulékkedvezmény érvényesítéséhez a havi munkabérkorlátokat. A kedvezmény ugyanis felsőfokú végzettségű pályakezdő esetén legfeljebb a minimálbér kétszerese után, ennél alacsonyabb végzettségűeknél pedig a minimálbér másfélszereséig érvényesíthető.

Míg a Start kártya csak egyszer, az idén bevezetett Start Plusz kártya többször is kiváltható. A jogszabály szerint utóbbi kártya a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási díj, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatáshoz annyiszor váltható ki, ahányszor az ellátást megállapították. Ugyancsak többször kiváltható a Start Extra kártya, amelyet az ötven éven felüliek igényelhetnek, vagy életkorra tekintet nélkül mindazok, akiknek legfeljebb alapfokú iskolai végzettségük van, ha tartósan regisztrált álláskeresők. Tartósan regisztráltnak számít valaki, ha a kártya igénylése előtti tizenhat hónapból legalább egy évig volt regisztrált álláskereső. A Start Extrával több járulékkedvezmény jár, vagyis az ilyen kártyákkal rendelkezők alkalmazása esetén még több járulékot spórolhat meg a cég.

Foglalkoztatási kedvezmények

START KÁRTYA, START PLUSZ KÁRTYA: Nem kell fizetni tételes ehót. A munkaadói járulék és a 29 százalékos tb-járulék helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó bér 15, második évében pedig 25 százalékának megfelelő járulékfizetés. START EXTRA KÁRTYA: Nem kell fizetni tételes ehót. A foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül a munkaadói járulék és a 29 százalékos tb-járulék megfizetése alól is, a foglalkoztatás második évében is csak a bruttó munkabér 15 százalékának megfelelő járulékot kell fizetnie.

START EXTRA KÁRTYA: Nem kell fizetni tételes ehót. A foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül a munkaadói járulék és a 29 százalékos tb-járulék megfizetése alól is, a foglalkoztatás második évében is csak a bruttó munkabér 15 százalékának megfelelő járulékot kell fizetnie. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában