Ország-világ

2007.08.12. 06:00

Eltűnt mellőle a gyerek, lecsukhatják érte?

Olvasónk a Margitszigeten eltűnt kisfiú esete nyomán kérdezi: milyen következményekkel jár büntetőjogilag, ha édesanyja felügyelete alatt ér baj egy gyermeket?

BAMA

A margitszigeti eset kapcsán nem merülhet fel a gondatlanság mint büntetőjogi kategória – foglaltak állást a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Az édesanya vallomása szerint a gyermek az ő rosszulléte alatt kóricált el. Még ha gondatlanságról is volna szó, akkor is nehéz volna ezt fizikailag bizonyítani. Hasonlóan mondjuk az olyan esetekhez, amikor valaki kint hagyja a babával együtt a babakocsit az üzlet előtt, és a kicsit ellopja valaki. Vagy leviszi csemetéjét a játszótérre, és míg ő egy padon cseveg a szomszédasszonnyal, a gyerek kimászik a homokozóból, és önálló felfedező útra indul.

Más a helyzet, ha olyan esettel állunk szemben, mint amilyen a dunaújvárosi szülőé volt, aki nem húzta be autója kézifékjét, és a járgány elütötte a mögötte játszó gyermekeket. Itt valóban lehet a vád gondatlanságból elkövetett emberölés. Mégpedig azért, mert a történést közvetlenül fizikai ráhatással idézte elő a szülő. Szintén gondatlan az az édesanya is, aki bármilyen okból nem ad enni kisgyerekének, és az éhezik, majdnem meg is hal, vagy valóban belehal ebbe. A felnőtt itt ráadásul szándékosan nem gondoskodott gyermeke jóllétéről. A Dunás esetnél a fizikai ráhatás az lehetne, hogy a szülő maga lökte be gyermekét a vízbe. De az már szándékos emberölés. A rendőrség ezt a lehetőséget is megvizsgálhatja, de a bizonyítás igen nehéz. És nem is valószínű, hogy ez történt.

Ha gyermekünket a szabadba visszük, tegyük olyan helyen, ahol egyikünket sem érhet baj. De az is igaz, hogy egy izgő-mozgó kicsire nem lehet eléggé odafigyelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában