Ország-világ

2007.08.27. 18:30

Értetlenség kíséri a Magyar Gárdát

Nem maradt a határokon belül a Magyar Gárda híre. Szomszédainkon kívül felfigyeltek rá többek között orosz és német lapok is

Sz. B.

Nem maradt a határokon belül a Magyar Gárda híre. Szomszédainkon kívül felfigyeltek rá többek között orosz  és német lapok is. Az moszkvai Kommerszant nem érti, mitől is kell megvédeni Magyarországot. Elemzésük szerint a külföldiek és a szexuális kisebbségek mellett az aktuális hatalom a fő ellenségkép.

A német Die Welt a demokrácia fenyegetéséről, a Süddeutsche Zeitung új kelet-európai veszélyről beszél. A konzervatív lap szerint az Európai Unió is hibás, mert nem lett volna szabad, hogy a magyarországi fejlemények rejtve maradjanak előtte. „Hiba lenne peremcsoportokként kezelni ezeket a szerveződéseket, hisz a háttérben széles társadalmi egyetértés létezik” – így a liberális müncheni lap.

A szlovák lapok úgy vélik, a megmozdulás a Fidesz szavazatgyűjtő akciója. „A Szlovákia felől fenyegető támadás kivédésére is hivatott félkatonai alakulat létrejötte hallatán az ember már-már megpukkad a röhögéstől, ha elképzeli, amint 56 ember lövészárkokban várja Jan Slota Budapest lerombolására utasított tankjainak érkeztét” – írja a pozsonyi SME.

A Die Presse osztrák konzervatív újság náci újjáéledésről, virágzó kelet-európai szélsőjobboldalról cikkezik. Furcsállják, hogy a katolikus egyház megáldotta a felavatott 56 gárdatagot. Nemzetközi felháborodást váltott ki nyilaskeresztre emlékeztető jelkép használata – olvasható a Haárec izraeli lap internetes kiadása.

Gyurcsány Ferenc a Zsidó Világkongresszusnak tegnap eljuttatott levelében megértéséről biztosítja a kongresszust, s megnyugtatásul közli: „A Magyar Köztársaságnak rendelkezésére állnak azok a jogi eszközök, amelyekkel megvédheti polgárait a gyűlölet szavaitól és tetteitől.”
Pokorni Zoltán arra kérte a Fidesz szimpatizánsait, ne legyenek szereplői a Magyar Gárdával kapcsolatos „figyelemelterelő akciónak”, hisz ez az országnak nem, kizárólag Gyurcsány Ferencnek jó.

A miniszterelnök a napokban utasította Takács Albert igazságügyi minisztert, vizsgálja meg a kuruc.info hírportállal szembeni fellépés lehetőségeit. Nem könnyű eljárni, hiszen a portál szervere az Egyesült Államokban található.

Egy ellenhonlap viszont tablóképet közöl, „A kurucinfó szerkesztői és más, hasonló bűnözők adatai”-val. Az oldalon feltehetőleg személyiségi jogokat sértő módon nevekkel, fotókkal, elérhetőségekkel láthatók a kurucinfót állítólag működtető személyek, valamint azok névsora, akiket szélsőjobboldali aktivistaként tüntetnek fel a lista készítői. Korábban a kuruc.info közölte több közéleti személyiség elérhetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában