Ország-világ

2007.08.24. 06:10

Ezüst hering, arany lazac: a fjordország, Norvégia

Az északi emberek még az ősi időkben megtanulták azokat a fáradtságos módszereket, melyek segítségével az élelmiszert a hosszú télen át is frissen tarthatják.

R. V.

Ilyen tartós élelmiszer a füstölt hús, a lepénykenyér, a lutefisk vagy luftfisk („lúgos hal”) és a rakorret (füstölt pisztráng).


Az öblökkel csipkézett tenger 27 ezer kilométer hosszú partszakaszon várja a halászokat gazdag hering és lazac állománnyal. Heringet főként a skandináv partok mentén halásznak, ezért a norvégok el sem tudnak képzelni étkezést hering nélkül. Ha hering kerül az asztalra, legalább háromféle öntetet kínálnak hozzá.


Az alábbi ízelítő fél óra alatt elkészíthető. Vágja félbe hosszában a heringfiléket, tekerje fel, és rögzítse egy fogpiszkálóval. Törje össze a tojássárgákat, és keverje simára sóval, borssal, mustárral és tejszínnel. Az uborkás-retkes öntethez az uborkát vágja apró csíkokra. A retket tisztítsa meg, és aprítsa szintén finomra. Keverje össze a tejszínnel, és fűszerezze. A fűszeres mártáshoz aprózza a fűszereket olyan finomra, amennyire csak sikerül, majd keverje a tejszínbe a citromlével együtt. A krémeket habzsákból töltse a feltekert heringfalatokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában