Ország-világ

2007.08.10. 05:30

Falatozzunk magyaros hamburgert!

Van a hamburgernek egy speciális magyar változata, amely még a nagy amerikai testvér itteni felbukkanása előtt jött, látott és győzött. Otthon bármikor újra előállíthatjuk, sőt, variálhatjuk.

Rados Virág

Az 1950-es években indult el diadalútján a hamburger. Ekkor nyitottak meg Amerikában az első gyorsétteremek. A közkedvelt húspogácsa azonban nem a tengeren túlról származik. Húst már nyolcszáz éve is „préseltek”. Az orosz sztyeppéken végigszáguldó tatár hordák a zsákmányul elejtett marhák húsát nyergeik alá tették. Némelyek szerint így puhították, majd később felaprították és bekebelezték. A szakértők azonban úgy gondolják, ez csupán legenda, amiből mindössze annyi igaz, hogy a húsok a nyergek alá kerültek, hogy így gyógyítsák a lovak felsebzett hátát.

Akárhogy is volt, annyi bizonyos, hogy a 18. században már német matrózok vitték el hazájukba a „lapítva” szállított marhahúst. Szakácsaik ízesítették és átsütötték az eledelt. Megszületett a hamburger, amely nevét a német kikötővárosról, Hamburgról kapta.

A magyar hamburger a nyolcvanas években terjedt el a honi utcákon. Elkészítése igen egyszerű, alapanyagai könnyen beszerezhetők (ezért is gazdagodtak meg rajta annyian). Puffancs, illetve buci, közte a vékony szelet, kerekded alakúra formált, majd átsütött marhahús. Az ételre a csalamádé, a salátalevél, a lila vagy vöröshagyma tette fel a koronát.
A honi burgert később kiszorították külföldi rokonai. Sokan mondogatják azonban, hogy a miénk ízletesebb volt, mint a tengeren túli változat. Sajnálják tehát, hogy már csak itt-ott kapható hasonló eledel. Az alábbi receptek nekik is szólnak. Ha régies hamburgert az utcán már nem nagyon árulnak, otthon még megcsinálhatjuk. Bármilyen formában.


[caption id="" align="alignleft" width="200"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Sajtos-sonkás csirkemell burger

Hozzávalók:
2 lebőrözött, kicsontozott, közepes nagyságú csirkemell, 4 szelet sonka, 10 dkg durvára reszelt edámi sajt, néhány összevagdalt bazsalikomlevél, só, őrölt bors, liszt, 2 simára kevert tojás, olaj, 1 kiskanál csípős mustár, 1 kis tubus majonéz, 1 kiskanál citromlé, 8 szelet pesti kenyér, salátalevelek

Elkészítés:
1. A csirkemelleket vágja 2–2 darabba. A fél melleket úgy hasítsa be, hogy „zsebet” kapjon.
2. A vágatokba fektessen 1–1 sonkaszeletet, erre halmozzon reszelt sajtot, és szórja meg bazsalikommal. A melldarabokat hajtsa vissza, tűzze össze fogvájóval, a külsejét sózza és borsozza meg. Forgassa lisztbe, tojásba és újra lisztbe, hogy teljesen betakarja. A húsdarabokat olajban mindkét felükön süsse pirosra.
3. A majonézt ízesítse citrommal. A kenyérszeleteket pirítsa meg, és 4 pirítóst fektessen tányérra. Salátalevelekkel borítsa be, a húst ráfektetve kenje meg majonézzel. A másik pirítóst ráborítva tálalja.

összeállítás: 30 perc
Sütés: 10 perc
4 személyre

Kolbászos sajtburger

Hozzávalók:
15 dkg főzőkolbász átlósan 4 vastag szeletre vágva, 1/2 dl ketchup, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál összevagdalt ecetes uborka, 8 dkg reszelt edámi sajt, 8 szelet pesti kenyér, 1 vastagon felszeletelt paradicsom, salátalevelek, őrölt bors

Elkészítés:
1. A kolbászszeleteket bőrözze le, és úgy hasítsa be, hogy széthajtva 4 ovális szeletet kapjon.
2. Teflonserpenyőben egy kevés olajon vagy a grillben mindkét felüket pirítsa meg, és fektesse alufóliával bélelt tepsire. Mindegyiket mustárral kenje meg, és szórjon rá az összevagdalt ecetes uborkát. Szórja meg reszelt sajttal, és grillben vagy sütőben olvassza rá.
3. A kenyérszeleteket kissé pirítsa meg, ha szereti, vajazza is meg. 4 pirítósra paradicsomszeleteket, erre salátaleveleket fektessen, és a sült kolbászt a sajtos felével felfelé ültesse rá. Kissé borsozza meg, és az üres pirítóssal borítsa be.

Összeállítás. 20 perc
Sütés: 5-10 perc
4 személyre

Vöröshagymás pikáns marhaburger

Hozzávalók:
50 dkg sovány marhahús, 1 finomra vágott vöröshagyma, 1 tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál paradicsomlé, 1 kiskanál flekkenfűszer, 1–1 késhegynyi só és bors, 4 dkg vaj, 2 nagy vöröshagyma, 4 szelet edámi sajt, 4 szelet füstölt szalonna, 4 hamburger-zsemle, csíkokra vágott fejessaláta, 1 nagy paradicsom, 4 szelet leszűrt céklasaláta, 4 karika leszűrt konzerv ananász, a tálaláshoz ketchup

Elkészítés:
1. A húst a hagymával, tojással, morzsával, ketchuppal meg a fűszerekkel dolgozza össze, és formázzon belőle 4 húspogácsát. A hagymakarikákat süsse aranysárgára.
2. Forrósítson meg egy teflonserpenyőt, kenje meg olajjal, és a húspogácsák mindkét felét süsse meg. Fektessen rájuk 1-1 sajtszeletet. Egy másik serpenyőben a maradék vajon a 4 szalonnaszeletet süsse ropogósra, a maradék zsíradékon készítsen 4 tükörtojást.
3. A zsemléket vágja félbe, belső felüket kissé pirítsa meg. Az alsó felükre salátát, paradicsomszeletet, rá céklát és ananászkarikát halmozzon. Borítsa rá a sajtos húspogácsát, és a szalonnát, erre fektesse a tükörtojást. Forrón tálalja.

Összeállítás: 20 perc
Sütés: 5 perc
4 személyre 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában