Ország-világ

2007.08.14. 17:38

Feláldozta a növekedést a kormány a spórolás oltárán

Hanyatt estek székeikkel kedden a gazdasági szakemberek, amikor megtudták: a második negyedévben mindössze 1,4 százalékkal bővült a magyar gazdaság a tavalyi év azonos időszakához képest.

D. N.

Az elemzők ezzel szemben 2,5 százalékos GDP- (bruttó hazai termék) növekedést vártak. A Portfolio.hu gazdasági internetes portál előzetes felmérésében megkérdezett 14 szakértő közül csupán egy volt, aki 2 százalék alatti GDP-adatra számított, ám 1,8 százalékos prognózisával még ő is túlzottan derűlátónak bizonyult. Ligeti Csákot, a KSH illetékes főosztályvezetőjét viszont a derűlátó elemzői előrejelzések lepték meg. Véleménye szerint ugyanis köztudott volt, hogy a lakosság reáljövedelme csökken, ezért nem várható a fogyasztás érdemi növekedése. A költségvetés szintén nem járulhatott hozzá a GDP bővüléséhez, mivel csökkenti kiadásait. A kormányzat most minden kétséget kizáróan sokkal több információval rendelkezett, mint az elemzők. Minden nyomás ellenére egyelőre nem kívánta módosítani az egész évre előrejelzett 2,2 százalékos növekedési adatot, ami várhatóan közel lesz majd a valósághoz.

Nem okozott meglepetést ugyanakkor a szintén közölt júliusi infláció. Átlagosan 8,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. Az élelmiszerek közül a liszt drágult a legnagyobb mértékben, egy év alatt 28 százalékkal. A vezetékes gáz ára 53 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit.

Szlovákiában ezzel szemben 9,2 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben. A bővülés motorja az export volt – elsősorban az autóiparnak köszönhetően –, de jócskán nőtt a belföldi kereslet is. Mindeközben az infláció júniusban történelmi mélyponton, 1,5 százalékon állt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában