Ország-világ

2007.08.11. 18:16

Félkatonai szervezetek, vagy kulturális egyesületek?

Egyre nagyobb port ver fel a Jobbik kezdeményezésére megalakult Magyar Gárda nevű szervezet.

M. L.

Az alapítók kulturális és hagyományőrző szervezetről beszélnek, míg a radikális jobboldali párt ellenfelei félkatonai szervezeteket emlegetnek. Vona Gábor, a Jobbik elnöke lapunknak elmondta, hogy a Magyar Gárda megalakulását pártja segítette, de megszervezése után a politikai szervezettől függetlenül működik, saját vezetőkkel. A gárdisták önkéntesként katasztrófa- és polgárvédelmi feladatokat látnának el a szakszolgálatokkal együttműködve, valamint kulturális célú – például hadisírgondozás -, és karitatív küldetéseket – adománygyűjtés – végeznének. A felzúdulást azonban sokkal inkább az váltotta ki, hogy a gárdisták háborús helyzetben az ország védelmére is kelnének, ehhez pedig fegyverismeret szükséges. Ezért a politikus szavai szerint módot keresnek arra, hogy „lőtereken a gárdisták megismerkedjenek egyes lőfegyverek használatával”.

 Az ellenzők másik érve a gárdisták egyenruhája. Augusztus 25-én a budai Várban felesküszik a haza és a nemzet szolgálatára az aktivisták első 56 fős csoportja, árpádsávos címeres fekete gyakorlóban. A fekete szín pedig sokakat a negyvenes évek fasiszta uniformisaira emlékezteti. Vona azonban cáfolt bármiféle összefüggést, s szerinte a fekete nemcsak méltóságot sugároz, hanem a világ több hadseregében is használják.

A Gárda megalakulásával a sajtó egy része több más, hasonló szervezetről is beszámolt. Ilyen például a Franka Tibor újságíró házát védelmező – ismeretlen célú és összetételű – Nemzeti Gárda, továbbá a márciusban megalakult Nemzeti Őrsereg. Sőt egyesek szerint még a gárdistáknál is militánsabb csapat a Kárpát-haza Nemzetőrség, amelynek alapítói között a híres szívsebészt, Papp Lajost is megtaláljuk. Ezen szervezetekkel kapcsolatban mind gyakrabban elhangzik a félelmet keltő „félkatonai” jelző. Ugyanakkor ez sokkal inkább jellemző lehetne az őrző-védő cégekre. Ezek sok esetben volt pártállami egykori kommunista vezetők irányítása alatt állnak, de egy újság információi szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő egyik rokona is vezetője többed magával egy hasonló vállalkozásnak.

Éles kritikát fogalmazott meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Magyar Gárda ellen. Véleményük szerint a radikális erők megkezdték a fegyveres erőszakra való felkészülést. Ugyanakkor arról is jelentek meg információk, hogy zsidó közösség Maccabi nevű szervezete korábban többször is saját egyenruhás önvédelmi aktivistákkal biztosított egy-egy rendezvényt.

Kolláth György alkotmányjogász úgy látja, egyelőre a Magyar Gárda alkotmányellenes tevékenysége nem ítélhető meg. A szervezet alapszabályából és az alakuló közgyűlés jegyzőkönyvéből kiderül, törvényes célokért tevékenykednek-e. Emellett a működés a jövőben is vizsgálható, és ha az a törvényesség feltételeinek nem felel meg, úgy akár fel is oszlatható a szervezet, mint ahogy történt az a Vér és Becsület esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában