Ország-világ

2007.08.10. 15:04

Figyelmetlenségből adódik a legtöbb gyermekbaleset

W. A.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanévzáró előtti és tanévnyitó utáni időszakban történik a legtöbb gyermekbaleset hazánkban. Az ok nem ismert, mindenesetre a nyári szünetben lényegesen kevesebb galiba történik. Talán azért, mert a vakáció idején a szülők fokozott óvatosságra intik gyermekeiket, de nyár elején és végén a tinik feszültebbek a közelgő és elmúló nyáriszünet miatt.

A kicsik által elszenvedett balesetek oka az esetek jelentős részében, 80–90 százalékában a véletlen és a figyelmetlenség műve. Csak a fennmaradó 10–15 százalék szándékos ártalom. A gyermekek sérülésekor az a legveszélyesebb, hogy az állapotuka percről percre drasztikusan leromolhat. Ezért egy baleset után – legyen a seb vagy ütés látszólag kicsi –, fokozottan figyelni kell a gyermek viselkedését.

A leggyakoribb gyermeksérülések típusok szerint csoportosíthatók. A törések és zúzódások vezetik a listát. Bár ezeknél a fájdalom miatt a szülők igen hamar orvoshoz szoktak rohanni, még így is sokszor fordul elő olyan eset, hogy napokat várnak a vizsgálattal. Ha megtörténik a baj, a sérült végtagot rögzítsék a meglévő állapotban, és minél előtt kérjenek segítséget.

Az idegen test lenyelése szintén előkelő helyen szerepel. Sosem szabad hánytatással próbálkozni, mert az erőlködés közben a nyelőcső megsérülhet. Ha a lenyelt tárgy nem fémből készült, és van belőle „tartalék”, vigyék magukkal a röntgenorvoshoz, ez megkönnyíti a keresést.

Gyógy- vagy vegyszermérgezés esetén akkor is forduljon a kicsivel orvoshoz, ha látszólag semmi baja nincs. Nagyjából ugyanez vonatkozik a fejsérülésekre, azzal a különbséggel, hogy itt a legapróbb furcsa jelekre is azonnal reagálni kell. Harapásoknál szintén fontos orvoshoz fordulni, mert egy esetleges mérgezés már egy-két óra alatt bekövetkezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában