Ország-világ

2007.08.21. 08:18

Gyerekek a célkeresztben

Igen veszélyes útra téved a sajtó és a politika, ha immár a gyemekeket is bevonja abba a háborúba, amely idehaza zajlik. Mivel mindenki foggal és körömmel védi a saját fiát, lányát, a harc totálisan elfajulhat.

Stanga István

Nem tudom, hogy ki hogy van ezzel, de engem baromira nem érdekelnek Veres János pénzügyminiszter gyerekei. Akkor se, ha történetesen kitűnő tanulók, és az idősebbeknek mindig átadják a helyüket a buszon, meg akkor se, ha buliból buliba járnak, s messzire elkerülnek tanulást és iskolát. Azt meg végképpen nem értem, hogy valaki miért gondlja azt: a gyerekein keresztül lehet (kell) támadni egy apát. Hiszen mennyiben minősíti az a pénzügyi tárca első embereének a munkáját, hogy a fiai jót vagy rosszat csinálnak? És egyáltalán: hová vezet az, ha immár a gyerekeinket sem kíméljük meg attól a gyomorforgató harctól, amelynek  ebben az országban kénytelen-kelletlen tanúi vagyunk.

A történet nagyjából ismert. A Hír Tv egy rejtett kamerás felvétel segítségével kívánta bizonyítani, hogy Veres János fiai – egy nyírbátori rockfesztivál szerezőiként – afféle védelmi pénzt akartak szedni egy büféstől annak fejében, hogy utóbbi békében árusíthasson az esemény ideje alatt. Első hallásra valóban durva az ügy, de nézzük, mi derült ki azóta. Túl azon, hogy Veresék bejelentették, pert indítanak az említett televízió és egy napilap ellen, a rendőrség megállapította, nincs szó semmiféle bűncselekményről. Ennél azonban fontosabb, hogy maga az érintett büfés is megszólalt, aki elmondta, szó sem volt semmiféle védelmi pénzről, ő csupán azt sérelmezte, hogy Veres fiai jóban vannak azzal a konkurens vendéglátóssal, aki a tavalyi ugyanilyen rendezvényen fojtogatta őt. Nem mellékes továbbá, hogy a fiúk azt állítják, vágott anyagot adott le a tévé, ami alkalmas a manipulálásra, ezért kérik, hogy egy az egyben vetítsék le a felvételt.

Vannak, akik szerint a rejtett kamera használata már önmagában bizonyítja a sanda szándékot, ám jómagam ezt a vélekedést nem osztom. Ez messze befér a sajtó által használt módszerek közé, arról már nem is szólva, hogy valóban akadnak helyek és ügyek, amikor ez (és csakis ez) jöhet szóba. Az így készült felvételek célirányos vágása azonban etikátlan, éppez ezért elítélendő. Hogy mást ne mondjak, a nagyhatalmú és mindig kínosan korrekt BBC éppen a minap kényszerült bocsánatot kérni II. Erzsébettől, mivel egy, a királynőről készült dokumentumfilmben azt a látszatot keltették – egy vágásnak köszönhetően –, hogy az uralkodó mérgesen kirohant egy fotózásról, holott ilyesmiről szó sem volt.

Nem akarom ragozni a dolgot, de tény, hogy veszélyes útra téved a sajtó és a politikai, ha immár a gyermekek „vadászatát” is engedélyezi. Azt, hogy valakit a felnőtt családtagjain, rokonain keresztül próbálnak meg ellehetetleníteni (Orbán és az apai bányák, Gyurcsány és Apró piroska, Pokorni és a III/III-as édesapa, Lamperth Mónika és ügyvéd férje, és persze, még hosszasan lehetne sorolni), már – sajnos – meg kellett szoknunk. Azt viszont aligha veszi tudomásul bárki is, ha az utódokat is bevonják a nemtelen csatározásba. S mivel nincs olyan szülő, aki ne védené foggal és körömmel a gyermekét, utóbbiak célkeresztbe kerülése a politikai háború totális elfajulását eredményezheti. Ha ugyan a történtek után ez még egyáltalán lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában