Ország-világ

2007.08.14. 09:28

Hajrá, Rogán!

Az V. kerületi parkolási vita az én olvasatomban arról szól, hogy a hatalom sem önkényeskedhet, s rá éppen úgy vonatkoznak a jogszabályok, mint a hétköznapi halandókra. Azaz: nem egyenlőbb az egyenlőknél.

Stanga István

Azt hiszem, nem én vagyok az egyedüli, aki abban a bizonyos budapesti, V. kerületi parkolási vitában Rogán Antalnak drukkolok. Már csak azért is, mert a Lipótváros–Belváros fideszes polgármestere nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött: az Egészségügyi Minisztériumtól (is) behajtja az évekre visszamenően elmaradt parkolási díjakat. Megítélése szerint ugyanis a tárca olyan területet használ, amely valójában a kerületé, ilyenformán pedig semmi jogalapja nincs arra, hogy elkerülje a díjfizetést. A közelmúltban pedig már egy határozat is született a több mint 10 milliárd forintra rúgó összeg kirovásáról.

S mit mond vajon az egészségügyi kormányzat? Például azt, hogy a kérdéses közterület az övéké. Nos, nem tartom magam hülyének, de ezt igazából nem értem. Mi az, hogy a miénk? Nincs földhivatali nyilvántartás a fővárosban? Bizonnyal van, s Rogán bizonnyal meg is nézte. Akkor meg mi a francról beszélgetünk? (Amúgy a honvédelmi tárca is sajátjának érez egy belvárosi területet, ám Rogán szerint e tekintetben is egyértelmű a tulajdoni lap.) Persze, nem ez az egyetlen homályos pont az ügyben. A polgármester azt mondja, a tárca a határidő lejártáig nem fellebbezett (állítólag technikai jellegű problémák következtében), míg amazok azt állítják, valamennyi határozatot megtámadták a törvény adta időn belül. Hogy is van ez? Mozognak a dátumok? És mi az, hogy technikai okok folytán nem fellebbeztek? Már elnézést, de ki nem szarja le a minisztérium technikai jellegű gondjait? Hivatkozhat arra bármelyik állampolgár, hogy technikai nehézségek miatt nem fizetett adót, nem küldött bevallást? Vagy arra, hogy emiatt nem rótta le a vizitdíjat, a kórházi napidíjat? Mit szólna utóbbi esetben a tárca? Méltányolná?

Éppen ezen okok miatt szorítok Rogánnak. Végre akad valaki, aki úgy gondolja, a hatalomra pontosan azok az előírások, erkölcsi normák vonatkoznak, mint bármelyik hétköznapi halandóra. Ergo: nem egyenlőbb az egyenlőeknél. Megjegyzem, láttam egy beszélgetést a fiatal polgármesterrel, aki azt is elmondta, nem a több mint 10 milliárdos összegről van szó, erről akár tárgyalni is hajlandó, hanem sokkal inkább a dolog elvi részéről, arról, hogy az EüM ismerje el: a kerület tulajdonában lévő részeken parkolt és parkol, s ezért fizetni kell.  

Bár a vitába egyesek bizonyára szeretnének valami politikai színezetet is belevinni (Fidesz kontra MSZP–SZDSZ), meggyőződésem, hogy nem elsősorban erről van szó. Az én olvasatomban a történet lényege az, hogy egy jogállamban a hatalom sem önkényeskedhet, nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabályokat, nem tárgyalhat az erő pozíciójából, ha pedig hibázott, azért neki is fizetnie kell. Úgy vélem, ezeknek a fel- és elismerése sokkal jobban fáj, mint mondjuk leperkálni azt a  10 milliárdot.

(A fenti írás megszületését követően a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek minősítette az említett polgármesteri határozatokat, mondván azok meghozatalára csak a képviselő-testületnek van joga. Ez azonban – úgy hiszem – a dolgok lényegén mit sem változtat.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában