Ország-világ

2007.08.11. 06:51

Hódítóúton a sík képernyő

Folyamatosan csökken a síkképernyőjű televíziók ára, ennek megfelelően a hazai kereskedők is egyre többet adnak el belőlük. Az LCD és a plazma közötti versenyben előbbi áll nyerésre.

Németh Márk

Jelentősen zuhant az elmúlt években a lapos televíziók ára, így egyre többek számára váltak megfizethetővé. Ennek megfelelően hazánkban is mind több fogy belőlük. Szakértők szerint a síkképernyőjű tévék ára hamarosan a hagyományos, azaz a katódsugárcsöves készülékek szintjére csökkenhet. A DisplaySearch amerikai piackutató felmérése szerint az LCD televíziók ára egy év alatt 22 százalékkal, átlagosan 174 ezer forintra, a plazma tévéké pedig 33 százalékkal körülbelül 288 ezer forintra esett.

Az is elképzelhető, hogy egyes készülékek ára akár 40 százalékkal is zuhanhat a technológiai fejlődés és az új készülékek megjelenése, valamint az elektronikai áruházak folyamatos akciói miatt. A Media Marktban például 1999-ben kezdték el árulni az első plazmatévéket, ekkor egy 104 centiméter átmérőjű készülék hárommilió forintba került, míg ma egy ugyanakkora, de jobb minőségű tévét háromszázezer forint alatt is be lehet szerezni.

A világ televízió-eladásainak 27,4 százalékát tették ki tavaly a síkképernyőjű készülékek, ez az arány egyes becslések szerint 2011-re elérheti a 64 százalékot. Jelenleg körülbelül négyszer annyi LCD tévét adnak el világszerte, mint plazmát, ami elsősorban a két technológia közötti különbségnek köszönhető. A folyadékkristályos kijelzőkkel ugyanis sokkal kisebb méretű készülékeket is lehet gyártani, míg a plazma technológiával csak jelentős árnövekedés mellett lehet csökkenteni a képernyő méretét.

A szakemberek szerint az átlagember számára nincs nagy különbség a két technológia között, ránézésre alig lehet megkülönböztetni őket. Általában a kisebb modellek esetén az LCD képernyőket szokták javasolni, 106 centiméteres képátló felett pedig egy újabb generációs plazma beszerzése lehet a jó megoldás, mert az LCD képernyő mind képfrissítésben, mind színtelítettségben elmarad a nagyobb plazmamodellektől.

Mi micsoda?

LCD: folyadékkristályos kijelző, angolul Liquid Crystal Display. Két üveglap között egy speciális folyadék van, ami oldott kristályokat tartalmaz. A kristályok molekulái feszültség hatására elmozdulnak, ami befolyásolja, hogy a háttérvilágítás fényét mennyire engedik át. Az LCD-kijelzők nagy előnye a kis fogyasztás és méret (centiméter nagyságrendű vastagság), valamint az, hogy nem bocsátanak ki káros röntgensugárzást. Hátrányuk, hogy nem kontrasztosak, és lassúak.

Plazma képernyő: Működése hasonlatos a színes neoncsövekéhez: az üveglapok közé gázt töltenek, amely az elektromos gerjesztés hatására plazmaállapotba kerül. A gáz így UV fényt bocsát ki magából, amely a panelre kent foszforréteget bombázva látható színes fényt állít elő. A plazmaképernyők általában széles látószögből is jól látható képet állítanak elő, amelyek kontrasztja kiváló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában