Ország-világ

2007.08.10. 07:03

Hűvös svédek ínyenc lakomái

R. V.

Svéd konyha? Nem csoda, hogy keveset hallottunk róla – csak a 20. század elején indult virágzásnak. A halat, krumplit, kását lakmározó svédek ételeit az első Bernadotte-házi király, a 19. század közepéig uralkodó francia Károly János olyannyira ehetetlennek találta, hogy sokszor inkább főtt tojással verte el éhét.

A halételeik azonban változatosak és ízletesek, lévén az országot 2400 kilométeren tengerpart határolja. A pácolt hering különösen népszerű, mellé krumplit adnak, és a fogást aquavittal (különböző fűszerekkel ízesített svéd pálinkával) öblítik le.

Az északi nép hagyományos nemzeti eledele a Lussekatter (Luca cicák). Ezt a sáfrányos-mazsolás kalácsot Luca-napra, december 13-ra készítik. Ugyancsak elterjedt étel a Jansson megkísértése (Janssons frestelse), a tejszínnel és szardellával készült rakott krumpli. Névadója állítólag Erik Jansson svéd prédikátor és botcsinálta próféta, akit egyik híve rajtakapott, hogy megszegte a testi élvezetek megtagadására tett fogadalmát.

Amit itthon is ismerhet mindenki, az a svédek híres bútoráruházainak éttermében is kínált húsgolyóbis. Neve köttbullar. Darált húst, tojást, vízbe áztatott zsemlemorzsát gyúrnak össze hozzá, és ezt ízesítik tovább. Besamelmártásos makarónival vagy krumplipürével eszik, tejszínszószt és vörösáfonya-lekvárt adnak hozzá. n

A surströmminget csak az erős gyomrúaknak ajánljuk. Ez a balti-tengeri savanyú hering, amit májustól híg sós lében pácolnak. Előbb a napra kitett, majd az erjedés kezdete után a földbe ásott hordókban. A nyár végére az étel megerjed – a rothadt halat a svédek ünnepi eledelként fogyasztják. A szakértők komoly ceremóniával és alapossággal vizsgálják meg a surströmming minőségét. A kényesebbek a cafattá rothadt részt eltávolítják, majd főtt krumplival, hagymával és tejföllel összekeverve vajjal megkent vékonykenyérbe (tunnbröd) göngyölik. Az egészet bekapják, és snapszot küldenek utána. Utóízét szerencsés esetben csak két napig érezni, viszont guargumi garantáltan nincs benne...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában