Ország-világ

2007.08.16. 18:19

Ismét előkerülnek a kordonok

Az augusztus 20-i zászlófelvonáson részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, ezért a rendőrség a biztonság kedvéért ismét kordonokat állít fel a Kossuth téren. Ezúttal azonban nem zárják teljesen körbe a Parlament előtti területet.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az ünnepek idején 2000 rendőr lesz szolgálatban
[/caption]„Nincsenek arra vonatkozó információink, hogy az augusztus 20-i rendezvényeket szervezett csoportok készülnének megzavarni. Ezért a magyar rendőrség nyugodt és békés ünnepre készül” – jelentette ki Szabadfi Árpád. Az országos rendőrfőkapitány helyettese hozzátette: politikai és civil szervezetek eddig 700 rendezvény jelentettek be vasárnapra és hétfőre. Ezek döntő többsége az ünnephez kapcsolódik, de akad közöttük kormányellenes megmozdulás is.

Tehát a rendőrség minden olyan bejelentést tudomásul vett – így a Magyarok Világszövetségének és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kérelmét is –, amely a törvényi feltételeknek eleget tett. „Ettől függetlenül a rendőrség felkészült arra is, hogy az esetleges rendbontók ellen megtegye a szükséges lépéseket” – szögezte le Tóth Gábor. A budapesti rendőrfőkapitány elmondta, hogy az ünnepek idején 2000 rendőr lesz szolgálatban, ebből 350-en a Rendészeti Biztonsági Szolgálat speciálisan kiképzett állományába tartoznak. Fő feladatuknak a sok útlezárás miatt garantáltan kaotikus közlekedés biztosítását nevezte meg. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor ezt a létszámot a megyei rendőrkapitányságok segítségével rövid időn belül meg is tudják majd duplázni. Mivel az augusztus 20-i zászlófelvonáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz, ezért a Kossuth téren ismét kordonokat állítanak fel. Ezúttal azonban nem zárják teljesen körbe a Parlament előtti területet.

A biztosítás összehangolását az Országos Rendőr-főkapitányság székházában március 15-én már kipróbált műveletirányító központ végzi. Erről a számítógépekkel és kivetítőkkel telezsúfolt helyiségről azt kell tudni, hogy a főváros belső kerületeinek utcáit pásztázó térfigyelő kamerák felvételeit itt követik nyomon a rendőrség szakemberei. A munkában ugyanakkor bekapcsolódhatnak a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is. „A felvételeket rögzíthetjük, és adott esetben bizonyítékként szolgálhatnak” – hangsúlyozta Tóth Gábor. A budapesti rendőrfőkapitány hozzátette: a Duna két partját 11 biztonsági szakaszra osztották fel, minden szektornak saját parancsnoka lesz, akik folyamatosan összeköttetésben állnak majd a központtal. Így bármiféle veszély esetén azonnal tájékoztatni tudják a várhatóan több százezres tömeget a lehetséges menekülési útvonalakról.

„Minden feltétel adott az augusztus 20-i ünnepségsorozat biztonságos lebonyolításához” – mondta Gál J. Zoltán, miután a szükségesnek vélt intézkedésekről tájékoztatta az érintett budapesti kerületek polgármestereit. Az eseményekért felelős Operatív Törzs vezetője leszögezte: ha szükség lesz rá, akkor leállítja a tűzijátékot és készen áll arra, hogy a döntésével utólag elszámoljon. „A kormány sokkal felkészültebb, mint tavaly. Ugyanakkor mindenkinek a saját felelőssége, hogy milyen egészségi állapotban vesz részt a több órás programokon” – vélekedett Rogán Antal, a belváros fideszes polgármestere.

A hosszú hétvégén változik a vonatok közlekedési rendje. A MÁV a forgalmasabb vonalakon – Nagykanizsa, Pécs és Szeged felé – több mentesítő vonatot is indít. A meteorológusok jelenleg erős széllel nem párosuló zivatarokat jósolnak augusztus 20-ra.

Sólyom kevesebb embert tüntet ki

A korábbi évekkel ellentétben, idén csak a legmagasabb állami kitüntetéseket adja át a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök az augusztus 20-i parlamenti ünnepségen. Sólyom László, Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin hétfőn összesen 27 kitüntetettnek adja át a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét és Középkeresztjét. A többi kitüntetést a Köztárasági Elnöki Hivatal (KEH) kezdeményezésére a felterjesztő minisztérium képviselője adja át. „A köztársasági elnök 2007-től csak a középkeresztig adja át a kitüntetéseket. Idén a miniszterelnök ennyi kitüntetést terjesztett elő. Pontosan ugyanannyit fog átadni a köztársasági elnök, amennyi előterjesztés érkezett” – mondta Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában