Ország-világ

2007.08.16. 17:26

Itthon nem találtak dioxinnal szennyezett terméket

„A magyar élelmiszerellenőrző hatóságok jól és gyorsan reagáltak a szennyezett guargumi miatt kialakult helyzetre az MSZP szerint”– hangoztatta csütörtökön mondta az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke.

BAMA

Alexa György szerint a hatóságok tevékenysége dicséretet érdemel, s méltánytalan az ezernégyszáz túlórát ellátó dolgozókkal szemben felelőtlenséget és szakszerűtlenséget emlegetni. A vizsgálatok 15 millió forint pluszköltséget jelentettek. Augusztus közepéig közel kétezer élelmiszeripari vállalkozót ellenőriztek, és 6.794 tételt vizsgáltak meg az Indiából származó és dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó E412-es adalék miatt. Az Európai Közösségben 56 szennyezett tétel volt forgalomban, Magyarországon eddig nem találtak ilyen terméket. A sárgabarack lekvárt tartalmazó készítményekről kiderült, hogy a felhígult dioxin nem éri el a határértéket. A szennyezett guargumis szójaital és capuccinopor nem került forgalomba. Jelenleg 34 vállalkozás esetében mondható el, hogy az általuk felhasznált vagy forgalmazott guargumi, illetve az azzal készült adalékanyag mentes dioxintól vagy pentaklórfenoltól, illetve határérték alatti szennyezettséget mutat.

„Nem fogyasztóvédelmi politika az, amikor a vevőnek kell meggyőződnie arról, hogy egészséges terméket vásárol-e a boltok polcairól” – bírálta a kormányt Koszorús László. A Fidesz fogyasztóvédelmi szakpolitikusa szerint azonban a hatóság munkáját csak dicséret illeti. Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottsága fideszes elnökének kezdeményezésére szeptember 5-én tart együttes ülést a mezőgazdasági és a fogyasztóvédelmi bizottság az élelmiszer-alapanyagokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában