Ország-világ

2007.08.13. 16:24

Jelentősen nőttek a mezőgazdasági árak

Júliusban 6,4 százalékkal volt magasabb az agrártermékek termelőiár-szintje az egy évvel korábbihoz képest. Az agrártermékek első félévi termelőiárszint-növekedése 8,9 százalékos volt a tavalyi év azonos időszakához képest, áll a KSH jelentésében.

BAMA

Jelentősen drágultak a növényi termékek: árszínvonaluk 12,6 százalékkal növekedett, miközben az állati termékeké 0,6 százalékkal csökkent júliusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Kiugró drágulást mutatnak a gabonafélék, amelyek termelői átlagára júliustól-júliusig 28,9 százalékkal növekedett. A burgonya ára 10,9 százalékkal lett magasabb az egy évvel ezelőtti árhoz képest, ám az idei és a tavalyi félév átlagában már 53,3 százalékos különbség. A zöldségfélék 13,9 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt a múlt hónapra, ám ez a tavalyinál korábbi betakarításából adódott, féléves átlagban már csak 1,3 százalék. A gyümölcsök 9,8 százalékkal drágultak.

A vágóállatok termelői ára 5,4 százalékkal mérséklődött egy év alatt, s nem kizárt, hogy a rossz termés okozta takarmányhiány miatt a tendencia folytatódik. Ha ugyanis a kényszerből levágott állatok piacra kerülnek, leszoríthatják az árakat. A kisebb állatállomány azonban a készletek kiürültével jelentős drágulást okozhat jövőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában