Ország-világ

2007.08.06. 06:00

Kiféle-miféle az a békéltető testület?

Olvasónk pár napja vásárolt ruhája a mosásban szétfoszlott. Az üzlet nem akar foglalkozni a problémával. A hölgy azt a tanácsot kapta, forduljon békéltető testülethez. Kik ők?

BAMA

Békéltető testület 2000 óta minden megyében működik. Ők egyfajta közvetítő szerepet látnak el a fogyasztói ügyekben vitázó felek között. Az eljárás ingyenes, legfeljebb hatvan napig tart, és bár a határozat nem kötelező érvényű a kereskedőre vagy a szolgáltatóra nézve, a döntés komoly súllyal eshet latba. Például a bíróságon.

A vizsgálat lefolytatása előtt a békéltető testületből háromtagú „minibíróság” alakul. Szereplőiből kettőt a vitás felek választanak: az egyiket a panaszos, a másikat a bepanaszolt. (A választás egy névlistáról történik, ez tartalmazza a testület munkájában részt vállaló szakemberek nevét. Ők maguk is jogászok, kereskedők, szolgáltatók.) A két kiválasztott testületi tag megjelöl egy harmadikat, az elnököt. A hármasfogat meghallgatja a vitázókat, esetleg szembesíti őket egymással. A döntés lehet kötelezés, feltéve, ha a bepanaszolt vállalkozó önként aláveti magát a panaszos számára kedvező határozatnak. Az eljárást különböző okokból meg is szüntethetik. De a legtöbb procedúra ajánlással zárul. Ez tulajdonképpen a bizottság javaslata a rendezés módjára.

A vállalkozók több mint fele alá is veti magát ennek. Aki pedig nem teszi, az szó szerint feketelistára kerül – mondta el Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) elnöke. A lista a FEOSZ honlapján (www.feosz.hu) olvasható. A „sáros” cégek tevékenységi kör és betűrend szerint csoportosítva csúfoskodnak egymás alatt, nem éppen fogyasztóbarát magatartást sugallva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában